Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αχινός, Δήμος Στυλίδας, Νομός Φθιώτιδας,Στερεά Ελλάδα

Ακρόπολη Αχινού

  
★ ★ ★ ★
 <  838 / 867  > 
Ακρόπολη Αχινού
Τοποθεσία:
Αχινός Στυλίδας, Φθιώτιδα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Φθιώτιδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Στυλίδας
• Αχινός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 70 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών (;)  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Πάνω σε λόφο που δεσπόζει του οικισμού Αχινός, σε μια πλαγιά του όρους Όρθρυς, σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Αχινού, τα οποία δεν διατηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να περιγραφούν.

Πρόκειται για πανάρχαια ακρόπολη που κατά καιρούς δέχθηκε τροποποιήσεις και προσθήκες. Αυτό έγινε και κατά το Μεσαίωνα. Σήμερα σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση μόνο ένας μεσαιωνικός πύργος. Υπάρχουν πάντως πολλά υπολείμματα των τειχών στο λόφο και μέσα στο χωριό.


Ιστορία

Η πόλη του Αχινού είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Εχίνος. Στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους υπήρξε έδρα επισκοπής.

Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας ήταν φέουδο αρχικά της Βαρωνίας του Ζητουνίου και αργότερα του Δουκάτου των Αθηνών (της Καταλανικής Εταιρείας). Η οχύρωση της Φραγκοκρατίας αποτελεί συμπλήρωση του αρχαίου τείχους του 4ου αι. π.Χ. που δέχτηκε αρκετές προσθήκες στη μακραίωνη ιστορία του.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος είναι τετράγωνος με πλευρά μήκους 5,70 μ., πάχος τοίχων 1μ. και μέγιστο ύψος που υπολογίζεται σε 13μ., περίπου. Είναι κτισμένος με αρχαίες λιθόπλινθους τοποθετημένες σε δόμους.

Στο κάτω μέρος του πύργου οι σειρές των λιθοπλίνθων είναι συναρμοσμένες, κυρίως στους οριζόντιους αρμούς, με μικρές πέτρες και πλινθία, ενώ από το επίπεδο του πρώτου ορόφου και άνω κάθε δόμος εναλλάσσεται με σειρά μικρών ορθογωνισμένων λίθων, διατεταγμένων με αυστηρή κανονικότητα και διακοσμητική διάθεση. Η συνδετική ύλη είναι ασβεστοκονίαμα.

Σε αντίθεση με την ιδιαίτερα επιμελημένη εξωτερική όψη του πύργου, οι εσωτερικές όψεις των τοίχων είναι με ημικατεργασμένους λίθους και ασβεστοκονίαμα.

Ο πύργος αποτελείται από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Η εσωτερική διαίρεση του πύργου γινόταν με ξύλινα πατώματα, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα των δοκαριών ή τα ίχνη των υποδοχών τους στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Το ισόγειο ήταν αρχικά κλειστό και αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος.

Η πρόσθια πλευρά του πύργου ενισχύεται εσωτερικά με τοιχοποιία που φτάνει μέχρι το επίπεδο του κατωφλίου της εισόδου. Η είσοδος του πύργου είναι τοξωτή, βρίσκεται σε ύψος 3μ. από τη στάθμη του εδάφους και αντιστοιχεί στο επίπεδο του πρώτου ορόφου. Στο κάτω μέρος της εισόδου υπάρχουν οι υποδοχές στερέωσης της ξύλινης κλίμακας που οδηγούσε στο εσωτερικό του πύργου.

Στο δυτικό τοίχο, στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, υπάρχει λίθινος κρουνός, ενώ στην πίσω πλευρά ανοίγεται στενή τοξοθυρίδα. Στην πρόσθια όψη του πύργου, στο επίπεδο του δευτέρου ορόφου, ανοίγεται παράθυρο με λίθινο τοξωτό πλαίσιο. Μέσα στο πάχος των τοίχων και στους δύο ορόφους υπάρχουν τζάκια.

Ο πύργος έχει υποστεί κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις, στις οποί-ες οφείλονται τα δύο μεγάλα ανοίγματα στα χαμηλότερα μέρη του και ένα μικρότερο ορθογώνιο άνοιγμα στην πρόσθια πλευρά του.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Ακρόπολη Αχινού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξοδος από τη διασταύρωση "Ράχες" ή από τον Καραβόμυλο. Από εκεί στον Αχινό. Υπάρχουν πινακίδες για την Ακρόπολη που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Στα τελευταία 100 μέτρα για τον πύργο χρειάζεται περπάτημα.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Λιχάδας
Κάστρο Μενδενίτσας
Μονή Προφήτη Ηλία