Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βασιλικά, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Πύργος Αγίου Γεωργίου Βασιλικών

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  510 / 860  > 
Πύργος Αγίου Γεωργίου Βασιλικών
Τοποθεσία:
Περιοχή Βασιλικών, 3,5χλμ ανατολικά από τη Βολισσό στη ΒΔ Χίο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Βασιλικά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 30 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μάλλον πριν τον 14ο αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ανατολικά από τη Βολισσό, έξω από το χωριό Βασιλικά, υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Βασιλικών ("Βασιλικούσης"). Έχει εντυπωσιακή πρόσοψη με πέτρινους κίονες, καμάρες και οκταγωνικό τρούλο και είναι κτισμένο με ασπροκόκκινη πέτρα. Δίπλα υπάρχει ερείπιο πύργου, ο «κουμπές», φτιαγμένος με θυμιανούσικη πέτρα, με πολύ ευδιάκριτα τα ημιθόλια και τις πολεμίστρες.

Γύρω από τον πύργο υπήρχε ο μεσαιωνικός οικισμός των Βασιλικών, απομεινάρι του οποίου είναι ο πύργος. Άγνωστο πότε ακριβώς κτίστηκε. Μάλλον ανήκει στην υστεροβυζαντινή περίοδο.


Θρύλοι και Παραδόσεις

Με την περιοχή σχετίζεται ο θρύλος του Ανήλιου Βασιλιά:
«Ήταν μια φορά ένας Βασιλιάς πολύ σκληρός μαχητής που όμως σε κακή στιγμή στη μάχη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κι έχασε ένα κομμάτι απ' το καύκαλο του κρανίου. Για να μπορέσει να ζήσει συμπληρώσανε το κόκαλο που έλειπε με μια πλάκα από κερί κατάλληλα φτιαγμένη. Όμως έτσι ο Βασιλιάς κινδύνευε από τον ήλιο, μήπως η ζέστη του λιώσει το κερί και τον οδηγήσει στο θάνατο. Γι' αυτό και δεν κυκλοφορούσε ποτέ τη μέρα μα μόνο νύχτα και πριν αυτή τελειώσει έπρεπε να είχε επιστρέψει στο κάστρο του. Έτσι τονε βγάλανε Ανήλιο Βασιλιά.
Ξυπνούσε λοιπόν από τη νύχτα κάθε φορά που ήταν για να φύγει, ώστε να προλάβει να γυρίσει πίσω. Για το λόγο αυτό είχε ένα κόκορα που λαλούσε την κατάλληλη στιγμή και ένα υπηρέτη για το φροντίζει.
Μια φορά όμως ο υπηρέτης, που είχε πια κουραστεί να μένει συνέχεια ξάγρυπνος έσφαξε τον κόκορα για να βρει την ησυχία του. Ανυποψίαστος ο Βασιλιάς κίνησε για να πάρει το μπάνιο του κάτω στην Παναγία τα Λουτρά. Βρισκόταν πια μακριά όταν άρχισε να αχνοφέγγει.
Ο βασιλιάς κατάλαβε ότι είχε γίνει λάθος αλλά ήταν πια αργά. Προσπάθησε να επιστρέψει μα δεν προλάβαινε και πέθανε στο δρόμο».

Αναδημοσίευση από: http://clubs.pathfinder.gr/nhsosxios/1040417

Σημείωση: Στο Διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές στον ίδιο θρύλο και στον ίδιο βασιλιά σαν «βασιλιάς Ιεροκέφαλος».


Πηγές

  • Αλέξανδρος Καλαντζής (προσωπικό αρχείο)
  • φωτο: Giannis Misetzis - PanoramioΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle