Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Παπάγου, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Νομός Αθηνών,Αττική

Πύργος Μονής Αγίου Ιωάννη

  
★ ★ ★ ★
 <  3 / 860  > 
Πύργος Μονής Αγίου Ιωάννη
Τοποθεσία:
Υμηττός, κοντά στο δρόμο προς τα κοιμητήρια Παπάγου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Ν.Αθηνών
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Παπάγου-Χολαργού
• Παπάγου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 260 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών (;)  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Υμηττού, κοντά στο Κοιμητήριο του Δήμου Παπάγου. Το μοναστικό συγκρότημα περιβάλλεται από ορθογώνιο περίβολο εντός του οποίου υπάρχει μεσαιωνικός πύργος.


Ιστορία

Το συγκρότημα έχει μια ιδιαίτερα προβληματική χρονολόγηση. Ο Κ. Krautheimer το έχει χρονολογήσει περί το 1120, ο Μ. Χατζηδάκης μετά τον 12ο αιώνα, ο Αν. Ορλάνδος στον 13ο-14ο αιώνα, ο Γ. Σωτηρίου το ανεβάζει στον 16ο-17ο αιώνα, όπως και ο Χαρ. Μπούρας που τον θεωρεί επίσης μεταβυζαντινό μνημείο, τοποθετώντας το από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. Ο τελευταίος, αναφέρει ότι ο κτήτορας του ναού έμεινε πιστός σε μεσοβυζαντινά πρότυπα, δηλαδή τον αθηναϊκού τύπου τρούλο που στέφει το Καθολικό,την πολλαπλότητα των στεγών καθώς και τις τοιχογραφίες που το στολίζουν. Είναι σαφές ότι θελησε να αντιγράψει τα πρότυπα των μεσοβυζαντινών ναών της Αθήνας, σε παρόμοιων διαστάσεων ναϊκά κτίσματα.

Εν κατακλείδι, το πιο πιθανό είναι το μοναστήρι να κτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα. Ο πύργος πρέπει να προϋυπήρχε, αλλά άγνωστο από πότε.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O πύργος είναι κυλινδρικός με διάμετρο 3,75 μέτρα. Το πάχος του τοίχου είναι 61 εκατοστά.

Είναι τριώροφος με ύψος 9,9 μέτρα. Διατηρείται στο αρχικό του ύψος και σε καλή κατάσταση.

Το εσωτερικό του διατηρείται επίσης σε καλή κατάσταση. Κάθε όροφος έχει θολωτή οροφή από τούβλα όπου υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί στον πιο πάνω όροφο.


Πηγές

  • Ορλάνδος Αν., Ευρετήριο Μεσαιωνικών Μνημείων της Ελλάδος Γ΄- Μεσαιωνικά Μνημεία της πεδιάδος των Αθηνών και των κλιτύων Υμηττού -Πεντελικού-Πάρνηθος και Αιγάλεω, Αθήναι 1933, σ. 168-169, Μπούρας Χ., Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, σ. 254, Αρχαιολογικό Δελτίο 27 (1972) Β1 Χρονικά, σ. 186.
  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), pp. 495Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου