Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βόνιτσα, Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, Νομός Αιτωλοακαρνανίας,Δυτική Ελλάδα

Πύργος Μονής Αγίας Παρασκευής

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  232 / 860  > 
Πύργος Μονής Αγίας Παρασκευής
Τοποθεσία:
Στη μικρή χερσόνησο Μυρτάρι του Αμβρακικού κόλπου κάτω από το κάστρο της Βόνιτσας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αιτωλοακαρνανίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ακτίου-Βόνιτσας
• Βόνιτσα
Υψόμετρο:
Σε Μηδενικό Υψόμετρο
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Στο βόρειο άκρο ενός μικρού όρμου του Αμβρακικού κόλπου, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, στη χερσόνησο Μυρτάρι, κάτω από το κάστρο της Βόνιτσας βρίσκονται τα ερείπια του ισχυρού φρουριακού περιβόλου της Μονής Αγίας Παρασκευής.

Το μόνο που σώζεται από τη μονή είναι το καθολικό της Αγίας Παρασκευής και τα απομεινάρια της (αξιόλογης) οχύρωσης και του πύργου.


Ιστορία

Η Αγία Παρασκευή ήταν μετόχι της Μονής Κορωνησίας ή Κορακονησίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και η οποία είχε μεγάλη περιουσία καθώς είχε ειδικά προνόμια τόσο επί Ενετοκρατίας όσο και αργότερα επί Τουρκοκρατίας.

Στα τέλη του 18ου αι. η μονή της Αγίας Παρασκευής είχε ξεπέσει σε μικρό μοναστήρι με λίγους μοναχούς, που υπαγόταν ακόμη στο Μοναστήρι της Κορωνησίας και τελικά διαλύθηκε επί Όθωνα το 1834.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε η μονή ούτε πότε κατασκευάστηκε η φρουριακή περίβολος και ο πύργος.

Το κάστρο πρέπει να κτίστηκε κάπου μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα. Είναι πιθανό να προϋπήρχε του μοναστηριού και αργότερα να έγινε μέρος του. Κάνουμε αυτήν την υπόθεση γιατί είναι πιθανότερο να υπήρχε στο σημείο εκείνο ένας προμαχώνας του κάστρου της Βόνιτσας παρά οχύρωση μοναστηριού που φαίνεται λίγο υπερβολική για μονή που δεν κινδύνευε από πειρατικές επιδρομές.
Αυτός είναι και ο λόγος που το χαρακτηρίζουμε «Ενετικό» ταυτίζοντας την προέλευσή του με αυτήν του Κάστρου της Βόνιτσας .


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου