Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αγρίδι, Δήμος Καλαβρύτων, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Αγριδίου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  217 / 860  > 
Κάστρο Αγριδίου
Τοποθεσία:
Σε βραχώδες ύψωμα στο βουνό βορειοδυτικά του χωριού Αγρίδι Αροανίων, νότια από τα Καλάβρυτα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλαβρύτων
• Αγρίδι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 970 m 
(Σχετικό ϋψος ≈280 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια κάστρου σε ένα βραχώδες κωνικό έξαρμα στα Αροάνια βορειοδυτικά από το χωριό Αγρίδι Καλαβρύτων και κάτω από την κορυφή του Αγίου Αθανασίου.

Στην κορυφή του Αγίου Αθανασίου αναφέρεται από παλαιότερους ερευνητές (Παπανδρέου, 1928) και ένα άλλο οχυρό, το «Κάστρο Παλιορούμελης». Η αναφορά αυτή όμως φαίνεται ότι ήταν εσφαλμένη καθώς δεν υπάρχει κάστρο στον Άγιο Αθανάσιο.


Ιστορία

Η χρονολόγηση του κάστρου δεν είναι ακριβώς γνωστή αλλά το πιο πιθανό είναι να ήταν ένα από τα κάστρα της βαρωνείας Καλαβρύτων και να κατασκευάστηκε τον 13ο αι. ή το πολύ στις αρχές του 14ου αιώνα. Το χωριό (το Αγρίδι) κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 14ο αιώνα, ίσως λόγω της ασφάλειας που παρείχε το κάστρο.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στον βράχο διακρίνεται οχυρωματικός περίβολος και υπολείμματα δύο πύργων στη νότια και στη βόρεια πλευρά του.

Ο βόρειος πύργος, στην κορυφή του κάστρου, σώζεται με τη μορφή λιθοσωρού. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 4,50μ✖6μ και το πάχος των τοίχων του 1,50μ.

Πολλές πέτρες από το γκρεμισμένο κάστρο έχουν κυλίσει στις πλαγιές του βουνού.

Κάτω από το κάστρο υπάρχει το εκκλησάκι της Αναλήψεως που κτίστηκε ή ανακαινίστηκε το 1952 με χρήση υλικών από το κάστρο.


Θρύλοι και Παραδόσεις

Λέγεται ότι στο κάστρο -που δεν έχει επισήμως ανασκαφεί ποτέ- βρίσκονται κρυμμένοι πολλοί θησαυροί. Μεταξύ των άλλων, θρυλείται ότι υπάρχει εκεί ένας χρυσός αργαλειός στο σημείο που πέφτει ο ήλιος μόλις ανατείλει την 1η Μαρτίου κάθε χρόνου. Όμως κάθε 1η Μαρτίου στο κάστρο έχει συννεφιά…


Πηγές

  • Ιστοσελίδα ExploringGreece - Κάστρο
  • Konstantinos Kourelis, “MONUMENTS OF RURAL ARCHAEOLOGY MEDIEVAL SETTLEMENTS ΙΝ ΤΗΕ NORTHWESTERN PELOPONNESE”, Presented to the Faculties of the University of Pennsylvania in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy, 2003, pp.238-239
  • Παρουσίαση σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη ΔέδεΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου