Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Νέα Καρβάλη, Δήμος Καβάλας, Νομός Καβάλας,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Κάστρο Ακοντίσματος

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  462 / 860  > 
Κάστρο Ακοντίσματος
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα ανατολικά από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, πάνω από τη σήραγγα «Κάστρο» της Εγνατίας Οδού
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Καβάλας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καβάλας
• Νέα Καρβάλη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 80 m 
(Σχετικό ϋψος ≈55 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Διάφορες εποχές  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Αρχαίο Μακεδονικό κάστρο και οικισμός με πολλές μεταγενέστερες ενισχύσεις σε λόφο βορειοανατολικά της Νέας Καρβάλης και πάνω από την Εγνατία Οδό.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το σημείο είναι σε στρατηγική θέση καθώς επιτηρεί το δύσβατο πέρασμα από ανατολική Μακεδονία προς Θράκη. Ο συγκεκριμένος λόφος καθώς και τα απέναντι υψώματα ήταν επιμελώς οχυρωμένα για να εξασφαλίζουν τον έλεγχο του περάσματος.
Επίσης, το γεγονός ότι ο λόφος είναι πολύ κοντά στη θάλασσα εποπτεύοντας την παραλία όπου σήμερα βρίσκεται η Νέα Καρβάλη (και η Βιομηχανία Λιπασμάτων, πιο δίπλα) του έδινε πρόσθετο στρατηγικό πλεονέκτημα.
Ας σημειωθεί ότι οι γειτονικοί χέρσοι λόφοι δυτικά της Νέας Καρβάλης, προς την Καβάλα, έχουν επίσης οχυρώσεις διαφόρων εποχών που θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή σελίδα του Καστρολόγου.


Ιστορία

Η θέση φαίνεται ότι οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Μακεδόνες κατά την ελληνιστική περίοδο στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

Τα ευρήματα που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση είναι κυρίως «κινητά» (κομμάτια οξυπύθμενων αμφορέων Θάσου και χάλκινα νομίσματα του βασιλιά Κάσσανδρου της Μακεδονία , 316-297 π.Χ.).

Η θέση του αρχαίου οικισμού σε αυτό το σημείο ταυτίζεται με το αρχαίο Ακόντισμα, που αναφέρεται σε ιστορικές πηγές ρωμαϊκών χρόνων ως σταθμός της «Εγνατίας Οδού», 9 μίλια ανατολικά της αρχαίας Νεάπολης, δηλαδή της σημερινής Καβάλας. Η «Εγνατία Οδός» πρέπει να περνούσε από τον αυχένα του λόφου, έξω από τη βόρεια πύλη του οικισμού, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου περνάει και η σύγχρονη Εγνατία.

Λόγω της σημαντικής θέσης του κάστρου, η οχύρωση έχει δεχθεί επεμβάσεις σε διάφορες εποχές, με περισσότερο αναγνωρίσιμες αυτή των βυζαντινών χρόνων και εκείνη των αρχών του 20ού αιώνα (!), οπότε αποτέλεσε την εξωτερική πλευρά εκτεταμένου χαρακώματος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Από το τείχος, που είναι κτισμένο με μεγάλους τετράπλευρους δόμους και διατηρείται σε ύψος από 2,5 έως 5μ., σώζεται τμήμα της νότιας εξωτερικής παρειάς του με έναν πύργο και μια πύλη, καθώς και η βόρεια και ολόκληρη η δυτική εξωτερική του όψη.
Δύο οχυροί πύργοι προστάτευαν τη βόρεια πύλη του οικισμού, η οποία πρέπει να αποτελούσε την κύρια πύλη πρόσβασής του


Πηγές

  • Πληροφορίες και φωτογραφίες από τον κ. Αλέξανδρο Μαρτίνη.Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου