Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αλιμιά, Δήμος Χάλκης, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Αλιμιάς

ή Κάστρο Αλιμνιάς  
★ ★ ★ ★
 <  754 / 860  > 
Κάστρο Αλιμιάς
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα στο εσωτερικό της βραχονησίδας Αλιμιά, μεταξύ Χάλκης και Ρόδου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χάλκης
• Αλιμιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 180 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1475  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Η Αλιμιά (ή Αλιμνιά) είναι νησάκι στα Δωδεκάνησα, δυτικά της Ρόδου, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τη Χάλκη. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό μέχρι την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει ακατοίκητο. Το νησάκι επισκέπτονται καθημερινά το καλοκαίρι μικρά εκδρομικά καΐκια που φέρνουν επισκέπτες για μια ολιγόωρη εκδρομή με μπάνιο στην πεντακάθαρη θάλασσα.

Το νησί έχει δύο καλά φυσικά λιμάνια και κατά τη Ελληνιστική περίοδο χρησίμευε σαν ναύσταθμος του Ροδιακού στόλου. Η χρήση της νησίδας ως ναυτικής βάσης συνεχίστηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όπως και κατά την διάρκεια της κυριαρχίας της Ρόδου από τους Ιωαννίτες Ιππότες, τους Τούρκους και τους Ιταλούς.

Σε απόκρημνο βράχο, στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα μικρό αρχαίο κάστρο που προφανώς χρησίμευε για παρατηρητήριο της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το ναύσταθμο.

Τμήμα του ελληνιστικού κάστρου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μεσαιωνικού, κάστρου. Το νησί είχε παραχωρηθεί σαν φέουδο από τους Ιωαννίτες στην οικογένεια Ασάντι (που κατείχε και τη Χάλκη) ήδη από τον 14ο αιώνα, αλλά η ολοκλήρωση της οικοδόμησης του κάστρου έγινε μόλις το 1475. Φαίνεται ότι πριν το 1470 χρησιμοποιόταν μόνο περιστασιακά ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυσή του στα πλαίσια του μεγάλου αμυντικού προγράμματος των Ιπποτών στη δεκαετία του 1470.

To κάστρο όμως εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, το 1479, και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν η έλλειψη νερού.

Σήμερα στέκεται με κατεστραμμένες τις επάλξεις του, σε όλη τη νότια πλευρά του.
Λίγο πιο κάτω, υπάρχουν εμφανή ίχνη της θεμελίωσης ενός αρχαίου πύργου, ο οποίος είχε και περίβολο. Το φρούριο των Ιωαννιτών κτίστηκε πάνω σε ένα άλλο οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων, μέρος της οχύρωσης του οποίου, ακόμα διακρίνεται.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Κάστρο Αλιμιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Βασικά πρέπει να βρεθεί πλεούμενο για την Αλιμιά. Το μονοπάτι για το κάστρο είναι δυσβατο και απαιτεί 1 ώρα ανάβασης.
Είσοδος:
Όπως στα περισσότερα απομακρυσμένα και παραμελημένα κάστρα, η είσοδος δεν είναι πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η προσέγγιση και η περιήγηση μέσα σε αυτό.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αμάρτου
Κάστρο Απολακκιάς
Κάστρο Ασκληπιειού
Κάστρο Έμπωνα
Πύργος Γλυφάδας
Κάστρο Χάλκης
Πύργος Κρητικού
Κάστρο Κρητηνίας
Πύργος Κυμισάλας
Κάστρο Μονολίθου
Κάστρο Σιάννων