Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αναφωνήτρια, Δήμος Ζακύνθου, Νομός Ζακύνθου,Ιόνιοι Νήσοι

Πύργος Μονής Αναφωνήτριας

  
★ ★ ★ ★
 <  281 / 860  > 
Πύργος Μονής Αναφωνήτριας
Τοποθεσία:
Μοναστήρι Αναφωνήτριας, Αναφωνήτρια Ζακύνθου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ιόνιοι Νήσοι
Ν.Ζακύνθου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ζακύνθου
• Αναφωνήτρια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 330 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μέσα 15ου αιώνα  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Τετράγωνος πύργος στην είσοδο της ιστορικής μονής της Αναφωνήτριας στη Ζάκυνθο.


Ιστορία

Η Μονή της Αναφωνήτριας βρίσκεται στην περιοχή Πλεμοναρίου στα βορειοδυτικά του νησιού, απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και είναι κτισμένη στα μέσα του 15ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός ναός του ομώνυμου χωριού.

Η Μονή αποτελεί τόπο προσκύνησης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, καθώς εδώ έζησε σαν ηγούμενος ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος. Εδώ μάλιστα συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του.

Η Μονή Ιδρύθηκε από τον Λεονάρδο Γ΄ Τόκκο, Κόμητα Παλατινό Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Έγινε αδελφάτο από τον ιερομόναχο Ρωσάνο και το Μοναχό Α. Βλάχο το 1534. Από τότε η Βενετία την παραχωρούσε μαζί με τη μεγάλη της περιουσία ως jus patronato σε επιφανή πρόσωπα.

Το 1568 δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο Σιγούρο (τον μετέπειτα Άγιο Διονύσιο). Τελευταίος κάτοχος της Μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη.

Ο περίβολος είναι διαμορφωμένος από κτίσματα και έχει είσοδο στεγασμένη με ημικυλινδρικό πέτρινο θόλο. Ο χαρακτηριστικός της πύργος αμυντικού χαρακτήρα και τετραγωνικής κάτοψης βρίσκεται σε επαφή με την είσοδο για να την προστατεύει, ενώ υφίσταται σήμερα ως καμπαναριό.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει καθολικό με κτιστές πεσσοστοιχίες στα όρια μεταξύ των τριών κλιτών. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται σήμερα μια εξαιρετική εικόνα της Παναγίας της Αναφωνήτριας, βυζαντινής προέλευσης, που έφτασε εδώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου