Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πετράλωνα, Δήμος Μεσσήνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Ανδρομονάστηρο

ή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεσσηνίας  
★ ★ ★ ★
 <  187 / 860  > 
Ανδρομονάστηρο
Τοποθεσία:
2 χλμ νότια από τα Πετράλωνα Μεσσηνίας, 5 χλμ ΝΔ από την Αρχαία Μεσσήνη.
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεσσήνης
• Πετράλωνα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 335 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Μοναστηριακό συγκρότημα με έντονο φρουριακό χαρακτήρα και έναν αμυντικό πύργο. Έχει εγκαταλειφθεί εδώ και έναν αιώνα. Ανήκει στη γειτονική Μονή Βουλκάνου.

Χτίστηκε την περίοδο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (τέλος 12ου-αρχές 13ου αιώνα.)


Το Όνομα του Κάστρου

Η ονομασία «Ανδρομονάστηρο» που έχει επικρατήσει οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ήταν αντρικό μοναστήρι (προφανώς) και για να ξεχωρίζει από το γειτονικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που ήταν γυναικείο


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το συγκρότημα της Μονής έχει έναν ιδιαίτερα φρουριακό χαρακτήρα και αποτελείται από το καθολικό, ένα τριώροφο πυργόσπιτο σε επαφή με το οποίο κτίσθηκε μεταγενέστερα πύργος, μία διώροφη πτέρυγα, ένα επίσης διώροφο κτίριο, όπου έχει διαμορφωθεί το διαβατικό με την κύρια είσοδο στο μοναστήρι, υπόγεια δεξαμενή καθώς και άλλα βοηθητικά κτίρια.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύνολο δηλαδή με σημαντική ιστορία και αρχιτεκτονική.

Από τις αγιογραφίες του Καθολικού σώζονται ελάχιστα σπαράγματα. Η μελέτη τους δείχνει ότι προέρχονται βασικά από δύο περιόδους: η πρώτη στον 12ο - 13ο αιώνα και η δεύτερη στον 17ο.

Γενικά στο μοναστήρι διακρίνονται έξι ή επτά κατασκευαστικές φάσεις.

Ο πύργος πιθανότατα υπήρχε από την πρώτη περίοδο οικοδόμησης, αλλά σίγουρα δέχτηκε πολλές επισκευές, τροποποιήσεις και ανακατασκευές. Την τελική του μορφή πρέπει να την πήρε τον 17ο αιώνα.

Το μοναστήρι είχε εγκαταλειφθεί για περισσότερο από 100 χρόνια. Από το 2011 γίνονται εργασίες αξιοποίησης και αναστήλωσης προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων. Το μνημείο παρουσιάζει ιδιαίτερο μελετητικό ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου μεγέθους του και του γεγονότος ότι έμεινε ασυντήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είχε τη θετική πλευρά ότι δεν έγιναν νεωτερικές προσθήκες που θα αλλοίωναν τη μορφή του.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle