Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ανθούσα, Δήμος Πάργας, Νομός Πρεβέζης,Ήπειρος

Κάστρο Ανθούσας

ή Κάστρο του Αλή πασά  
★ ★ ★ ★ ★
 <  311 / 865  > 
Κάστρο Ανθούσας
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα πάνω από το χωριό Ανθούσα, περιοχή Πάργας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ήπειρος
Ν.Πρεβέζης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Πάργας
• Ανθούσα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 350 m 
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1814  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φρούριο  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς ένα περίοπτο ύψωμα φιλοξενεί το κάστρο της Ανθούσας-Αγιάς.
Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου Μαίτλαντ.


Ιστορία

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1814 ο Αλή Πασάς επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και ο στρατός του επιδόθηκε σε σφαγές στην περιοχή, και ειδικά στην Αγιά. Με αυτόν τον τρόπο τιμώρησε τους κατοίκους που είχαν τάσεις ανεξαρτητοποίησης και είχαν συμμαχήσει με τους Παργινούς.

Την ίδια χρονιά ξεγελώντας τον Γάλλο διοικητή Επτανήσου Danzelot με έξυπνη επιστολή, χτίζει και το κάστρο. Ο Ευρωπαίος αρχιτέκτονας το έκτισε πολυγωνικό με μεγάλο ύψος τειχών και γενικά σχεδιασμένο για αποτελεσματική άμυνα με μεγάλο πύργο για πυροβόλα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πολυγωνικό κάστρο με μεγάλο πύργο για πυροβόλα και πολύ υψηλά τείχη, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Τον μεγάλο πύργο διατρέχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος με καμάρες και τόξα. Δυο προμαχώνες και μια ζεματίστρα ενισχύουν την άμυνά του.

Στη βόρεια πλευρά δύο προμαχώνες και ζεματίστρα προστατεύουν την είσοδο. Στο εσωτερικό υπάρχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος στον μεγάλο πύργο με εσωτερικές καμάρες και τόξα. Δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε ο Αλής κείτονται στο χώμα.

Το κάστρο είναι σήμερα σε καλή κατάσταση αν και έχει ρήγματα που είναι επισκευάσιμα. Φαντασμαγορική η θέα του τη νύχτα όταν φωτίζεται σε περίοδο εκδηλώσεων.


Παράλληλες Ιστορίες

Φαίνεται πως υπάρχει μια έντονη τοπική αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοτικών διαμερισμάτων Ανθούσας και Αγιάς για το πατρονάρισμα του κάστρου. Τη διαμάχη φαίνεται να την κερδίζει η Ανθούσα που μάλλον δραστηριοποιείται πιο αποτελεσματικά στις προσπάθειες αξιοποίησης του κάστρου.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Ανθούσας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από την Πάργα ακολουθούμε κατεύθυνση προς Αγιά. Μετά από 5χλμ συναντούμε την Ανθούσα. Μέσα στο χωριό υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει προς το κάστρο μέσω ενός πολύ στενού και πολύ ανηφορικού δρόμου.
Είσοδος:
?


Παρόμοια
Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια
Κάστρο Πλαγιάς
Κάστρο Σουλίου

Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο του Αγίου Δονάτου
Κάστρο Ελευθεροχωρίου
Κάστρο Γουργάρας
Κάστρο Ηγουμενίτσας
Πύργος Κούλια
Κάστρο Μαργαριτίου
Φρούριο του νησιού της Παναγίας
Ακρόπολη Αρχαίας Πανδοσίας
Κάστρο Πάργας
Κάστρο Αγίου Νικολάου Γαΐου
Ακρόπολη Πολυνερίου