Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Σαγκρί, Δήμος Νάξου & Μ. Κυκλάδων, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Απαλίρου

ή Κάστρο Σανούδου  
★ ★ ★ ★
 <  674 / 860  > 
Κάστρο Απαλίρου
Τοποθεσία:
Σε λόφο νοτίως του Σαγκριού στο εσωτερικό της Νάξου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νάξου & Μ. Κυκλάδων
• Σαγκρί
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 375 m 
(Σχετικό ϋψος ≈200 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 6ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το κάστρο του Απαλίρου βρίσκεται στη κεντρική Νάξο, κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στην αγροτική περιοχή ανάμεσα στο Σαγκρί και στην Αγιασσό. Υπήρξε η καρδιά της Βυζαντινής Νάξου μέχρι τον 13ο αιώνα που ήρθαν οι Ενετοί.


Το Όνομα του Κάστρου

Πήρε το όνομά του από τις απαλιριές, ένα είδος θάμνου που φυτρώνει στο κάστρο.


Ιστορία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες Νορβηγών μελετητών, το κάστρο, παρά το γεγονός ότι ήταν ψηλά στο βουνό, δεν ήταν μόνο καταφύγιο στις επιθέσεις των πειρατών, αλλά για αρκετούς αιώνες στα χρόνια του Βυζαντίου υπήρξε μια ζωντανή πόλη με αρκετούς κατοίκους.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ακριβή χρονολογία ίδρυσης του οικισμού, υπάρχουν όμως ενδείξεις για μια χρονολογία κτίσης πριν από τον 7ο αιώνα, ενώ είναι σίγουρο ότι εγκαταλείφθηκε τον 13ο αιώνα, όταν την κατέλαβαν οι Ενετοί του Μάρκου Σανούδου.

Το κάστρο στη Βυζαντινή εποχή ήταν ουσιαστικά η ακρόπολη της πρωτεύουσας του νησιού που βρισκόταν στους πρόποδες του λόφου, κάτω από το κάστρο. Η θέση του ήταν εξαιρετικά οχυρή, αφού βρίσκεται σε απρόσιτο βράχο με σχετικά μεγάλο υψόμετρο.

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι το κάστρο το κούρσεψαν Σαρακηνοί πειρατές το 850 μ.Χ.

Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους της Δ’ Σταυροφορίας, ο Ενετός Μάρκος Σανούδος με το στόλο του επιτέθηκε στη Νάξο το 1207.

Αποβιβάστηκε στις Ποταμίδες (Σαρακήνικα) και πολιόρκησε το κάστρο, που εκείνη την εποχή είχαν στα χέρια τους Γενουάτες πειρατές. Για 40 ολόκληρες ημέρες δεν μπορούσαν οι Ενετοί να το κυριεύσουν και οι μισθοφόροι του Σανούδου ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν. Τότε ο Σανούδος αποφασισμένος καθώς ήταν να καταλάβει το νησί, έκαψε όλα του τα πλοία . Με τον τρόπο αυτό ανάγκασε τους στρατιώτες του να αγωνιστούν μέχρι το τέλος. Όταν έγινε κύριος του νησιού, αποφάσισε να χτίσει το κάστρο του στη Χώρα, για να είναι κοντά στο λιμάνι.

Με την πτώση του κάστρου Απαλίρου άρχισε η μακρά περίοδος της ενετικής κυριαρχίας στη Νάξο (αλλά και στις Κυκλάδες, γενικότερα) που έληξε με την εισβολή των Οθωμανών το 1537.

Υπάρχουν αναφορές ότι το κάστρο καταστράφηκε αμέσως μετά από τον Σανούδο που φοβόταν μήπως ξαναπέσει στα χέρια πειρατών ή των Βυζαντινών.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Σήμερα στο κάστρο σώζεται μεγάλο μέρος των τειχών με πύργους και προμαχώνες, στέρνες, όπως επίσης και λείψανα περίπου 250 κατοικιών, εκκλησιών, φούρνου, ελαιοτριβείου κ.α.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Απαλίρου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Οδική πρόσβαση από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Αγιασσό, μέχρι το σημείο που βρίσκεται η ενημερωτική πινακίδα, δύο χιλιόμετρα από το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Περίπου 500 μέτρα από την πινακίδα ξεκινάει βατό μονοπάτι προς το Κάστρο.
Είσοδος:
Ελεύθερη είσοδος


Γειτονικά Κάστρα
Απάνω Κάστρο Νάξου
Πύργος Αγιάς
Πύργος Μπαρότση-Γρατσία
Πύργος Μπαζαίου
Πύργος Μπελόνια
Πύργος Φραγκόπουλου-Δελλαρόκα
Πύργος Γλέζου
Κάστρο Ηρακλειάς
Πύργος Μαρκοπολίτη-Παπαδάκου
Κάστρο Κεφάλου
Καστέλι Νάουσας
Κάστρο Νάξου
Πύργος Όσκελου
Μονή Φωτοδότη Χριστού
Πύργος στο Σκεπόνι
Πύργος Σομμαρίπα
Κάστρο Σχοινούσας
Πύργος Βίβλου
Πύργος Χειμάρρου
Πύργος της Υψηλοτέρας