Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ποταμιά, Δήμος Νάξου & Μ. Κυκλάδων, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Απάνω Κάστρο Νάξου

ή Κάστρο Τραγαίων  ή Κάστρο Κουτσοχεράδου ή Ποταμιάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  674 / 855  > 
Απάνω Κάστρο Νάξου
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα κοντα στην Ποταμιά Τραγαίας Νάξου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νάξου & Μ. Κυκλάδων
• Ποταμιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 420 m 
(Σχετικό ϋψος ≈230 m)
Χρόνος Κατασκευής   Προέλευση
13ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου   Κατάσταση
Οχυρωμένος Οικισμός  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας αυτό ήταν το ισχυρότερο κάστρο στη Νάξο. Υπήρχαν παλαιότερες οχυρώσεις, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα το έκτισαν οι Ενετοί τον 13ο-14ο αιώνα για να ελέγχουν την ενδοχώρα. Το είπαν «Απάνω Κάστρο» για τα το ξεχωρίζουν από το Κάτω, δηλαδή το κάστρο της Χώρας της Νάξου.

Είχε δύο γραμμές οχυρώσεων και στα ερείπιά του διακρίνονται υπολείμματα από σπίτια, στέρνες, ναούς κ.α. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ανάμεσα στην Ποταμιά και την Τραγαία, σε έναν απότομο λόφο ύψους 420 μέτρων.

Το κάστρο στην τελευταία του μορφή οικοδομήθηκε από τον Ενετό ηγεμόνα του νησιού Μάρκο Σανούδο που τελικά όμως επέλεξε για κατοικία του το κάστρο της Χώρας.

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το όνομα «Σκλάβες» για το λόφο του κάστρου που πιθανότατα προέρχεται από τις επιθέσεις των πειρατών που τους αιχμαλώτιζαν. Επίσης συναντάται το όνομα «Κουτσοχεράδο» πάλι εξαιτίας των πειρατών που κατακρεούργησαν τους κατοίκους του.

Στο κάστρο οδηγεί ένα δύσβατο μονοπάτι που ξεκινάει από την Ποταμιά.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το Απάνω Κάστρο χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιόδους της ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι την ενετοκρατία. Διακρίνουμε ίχνη από τείχη, πολεμίστρες, “παλάτια” και δεξαμενές. Στους Ν.Α. πρόποδες, στη θέση “αλωνάκια”, υπάρχει νεκροταφείο από την γεωμετρική εποχή (9ος - 8ος αι. π.Χ.). Στην είσοδό του στέκει ένα παλαιολιθικό μενίρ ύψους 3 μέτρων.

Στο κάστρο υπήρχαν δύο γραμμές οχύρωσης:
Η μεγαλύτερη βρισκόταν γύρω από τη βάση του λόφου, όπου σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους και ένας πεταλόσχημος προμαχώνας ύστερης εποχής για πυροβόλα όπλα. Σε περιόδους επιδρομών, ο λαός συγκεντρωνόταν πίσω από το τείχος της πρώτης οχύρωσης, που όμως σε περιόδους ηρεμίας δεν κατοικείτο. Γι’ αυτό και εκτός από αρκετές ερειπωμένες σήμερα εκκλησίες (Άγιος Ιωάννης, Άγιος Γεώργιος, Μεταμόρφωση, Παναγία Καστριανή κλπ ), δεν έχουν βρεθεί κατάλοιπα άλλων κτισμάτων.
Η δεύτερη γραμμή οχύρωσης, βρισκόταν στην κορυφή του λόφου και περιστοιχιζόταν από απότομες πλαγιές και τείχη. Εδώ βρισκόταν το κυρίως Κάστρο των Δουκών, όπου σήμερα σώζονται τα απομεινάρια ενός παλατιού, μιας εκκλησίας, καθώς και δύο στέρνες σκαμμένες στο βράχο.


Πηγές


Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Απάνω Κάστρο Νάξου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Στο κάστρο οδηγεί ένα δύσκολο μονοπάτι που ξεκινάει από την Ποταμιά.
Είσοδος:
Είσοδος ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Απαλίρου
Πύργος Αγιάς
Πύργος Μπαρότση-Γρατσία
Πύργος Μπαζαίου
Πύργος Μπελόνια
Πύργος Φραγκόπουλου-Δελλαρόκα
Πύργος Γλέζου
Κάστρο Ηρακλειάς
Πύργος Μαρκοπολίτη-Παπαδάκου
Κάστρο Κεφάλου
Κάστρο Νάξου
Πύργος Όσκελου
Μονή Φωτοδότη Χριστού
Πύργος στο Σκεπόνι
Κάστρο Σχοινούσας
Πύργος Χειμάρρου
Πύργος της Υψηλοτέρας