Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αρχάγγελος, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Αρχαγγέλου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  732 / 860  > 
Κάστρο Αρχαγγέλου
Τοποθεσία:
Αρχάγγελος Ρόδου, 27 χλμ από τη Ρόδο, στην ανατολική ακτή
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Αρχάγγελος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 216 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
πριν από 1457  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο χτισμένο σε φυσικό βράχο ύψους 216μ, 27 χλμ. νοτίως της πόλης της Ρόδου, στα ανατολικά του οικισμού του Αρχαγγέλου κοντά στην ακτή.


Ιστορία

Οικοδομήθηκε για την προστασία του οικισμού πριν από το 1457, επί Μεγάλου Μαγίστρου Jacques de Milly (1454-1461), ενώ ανοικοδομήσεις και επισκευές έγιναν επί Μεγάλων Μαγίστρων Pedro Raimondo Zacosta (1461-1467) και Giovanni Battista degli Orsini (1467-1476).

Το 1457 αναφέρεται επιδρομή του τουρκικού στόλου κατά του Αρχαγγέλου και μερική καταστροφή του κάστρου, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Τον 15ο αι., πάντως, αναφέρεται ως ένα από τα πιο ισχυρά κάστρα της Ρόδου, στο οποίο θα μπορούσε να βρει καταφύγιο ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής. Ωστόσο, το 1479 δόθηκε διαταγή στους κατοίκους του Αρχαγγέλου να μεταφερθούν για λόγους ασφαλείας στο γειτονικό κάστρο Φαρακλού. Το 1503 αναφέρεται και δεύτερη επιδρομή του τουρκικού στόλου εναντίον του ίδιου οικισμού και μερική καταστροφή του κάστρου.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η οχύρωση είναι επιμήκης, με έκταση 3.000 μ2 και περίμετρο τειχών 240 μ. με οδοντώσεις στις γωνίες. Στη ΒΔ πλευρά βρίσκεται είσοδος με πυλώνα, ενώ εντός των τειχών υπάρχουν κατάλοιπα προγενέστερου οχυρωματικού πύργου ορθογώνιου σχήματος. Στα Β της εισόδου οικοδομήθηκε o ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου, o οποίος αναστηλώθηκε κατά την Ιταλοκρατία. Μικρός κυκλικός πύργος υψώνεται στην είσοδο, ενώ το κάστρο διακοσμούν οικόσημα του Μεγάλου Μαγίστρου Zacosta με το οικόσημο του Τάγματος στα Β, ενώ στα Α οικόσημα του degli Orsini και του Τάγματος των Ιωαννιτών. Η κατάσταση του κάστρου θεωρείται σχετικά καλή.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου