Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ορεινό Κορακοβούνι, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Κάστρο της Αρτίκαινας

ή Κάστρο Κορακοβουνίου  
★ ★ ★ ★
 <  45 / 865  > 
Κάστρο της Αρτίκαινας
Τοποθεσία:
Ορεινό Κορακοβούνι Κυνουρίας, Αρκαδίας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Βόρειας Κυνουρίας
• Ορεινό Κορακοβούνι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 735 m 
(Σχετικό ϋψος ≈600 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
ίσως 15ος αιών  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Βορειανατολικά από το γραφικό Ορεινό Κορακοβούνι της Κυνουρίας, σε απόσταση 1,5χλμ, βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο της Αρτίκαινας.

H ιστορία του κάστρου δεν είναι γνωστή. Δεν πρέπει να ήταν φράγκικο μιάς και δεν περιλαμβάνεται -εξ όσων γνωρίζουμε- στις σχετικές απογραφές. Άρα μάλλον ήταν βυζαντινό. Σύμφωνα με μια άποψη, μπορεί να χρονολογηθεί στο τέλος της κυριαρχίας του Δεσποτάτου του Μυστρά και στην αρχή της Τουρκοκρατίας.

Η θέση είναι φυσικά προστατευμένη σχεδόν από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ επιβλέπει πανοραμικά τα περάσματα για την πελοποννησιακή ενδοχώρα καθώς και την κίνηση στο λιμάνι του Άστρους.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος και ακολουθεί τη διαμόρφωση του εδάφους. Είναι απροσπέλαστο από όλες τις πλευρές, εκτός από την νότια, η οποία έχει ενισχυθεί με ισχυρό τείχος.

Η είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά του. Διακρίνονται στον περίβολο τρεις τουλάχιστον πύργοι. Ο νοτιότερος και ισχυρότερος από αυτούς ήταν τουλάχιστον διώροφος με κινστέρνα στη βάση του. Ερείπια κινστέρνας υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλου πύργου στα δυτικά.

Η τοιχοποιία του περιβόλου αποτελείται από αργούς λίθους, ασβεστοκονιάμα και κεράμους. Η νότια πλευρά του τείχους σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο οι επάλξεις και ο περίδρομος δεν διατηρούνται. Λείψανα κτηρίων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου στα τριάντα, διακρίνονται σε όλο το εσωτερικό του κάστρου σε πυκνή διάταξη, σχηματίζοντας έναν μικρό οχυρωμένο οικισμό.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Κάστρο της Αρτίκαινας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
Όπως στα περισσότερα απομακρυσμένα και παραμελημένα κάστρα, η είσοδος δεν είναι πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η προσέγγιση και η περιήγηση μέσα σε αυτό.


Γειτονικά Κάστρα
Ακρόπολη Ασίνης
Κάστρο Παράλιου Άστρους
Φρούριο στο Δασκαλειό
Φρούριο Δρεπάνου
Πύργος Ευαγγελίστριας
Κάστρο Καστανίτσας
Παλαιόκαστρο Λεωνιδίου
Κάστρο Οριόντα
Κάστρο Γλυππίας
Πύργος Τρικαλίτη
Πύργος Μονής Μεταμοφώσεως Τσέλου
Πύργος Χιόνη
Κάστρο Εστέλλα
Κάστρο της Ζάγγολης