Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πολίχνη, Δήμος Οιχαλίας, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Αρχαγγέλου Μεσσηνίας

  
★ ★ ★ ★
 <  193 / 860  > 
Κάστρο Αρχαγγέλου Μεσσηνίας
Τοποθεσία:
Σε λόφο πάνω από την Πολίχνη Μεσσηνίας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Οιχαλίας
• Πολίχνη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 142 m 
(Σχετικό ϋψος ≈60 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο σε ύψωμα λίγο μετά την Πολίχνη, 10 χλμ από το Μελιγαλά, στον δρόμο προς Κωνσταντίνους, πάνω σε λόφο με πανοραμική εποπτεία της πεδιάδας της Άνω Μεσσηνίας. Εκεί βρίσκεται ο ναός των Ταξιαρχών, γύρω από τον οποίο σώζονται ερείπια οχυρού περιβόλου και πύργος.

Ο ναός είναι βυζαντινός του 10ου αιώνα (με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα) ενώ το κάστρο φράγκικο και μεταγενέστερο, του 14ου αιώνα.


Ιστορία

Η θέση έχει ταυτιστεί με το κάστρο του Αρχαγγέλου, το οποίο σύμφωνα με τις πηγές συνδέεται με την οικογένεια των φλωρεντινών τραπεζιτών Acciaioli (Ατσαγιόλι). Δεδομένου ότι οι Ατσαγιόλι εμφανίζονται στα πράγματα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας στα μέσα του 14ου αιώνα, σε αυτή τη χρονολογία περίπου πρέπει να ιδρύθηκε και το κάστρο.

Λόγω του προϋπάρχοντος βυζαντινού ναού οι Λατίνοι έδωσαν στο κάστρο το όνομα του αρχάγγελου Μιχαήλ. Το 1418 αναφέρεται ότι καταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά. Περί το 1460 καταλήφθηκε από τους Τούρκους και πρέπει να χρησιμοποιήθηκε τους επόμενους αιώνες.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το τείχος είναι κτισμένο από μικρούς αργούς λίθους με τεμάχια πλίνθων. Στα ανατολικά σώζεται σε μεγάλο ύψος και διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις. Στη νότια είναι πολύ κατεστραμμένο με ένα σχεδόν τετράγωνο πύργο, στον οποίο εφάπτεται διώροφο κτίσμα. Στα δυτικά το τείχος δε σώζεται.

Στη δορυφορική λήψη φαίνεται καθαρά η γραμμή των παλιών τειχών του κάστρου που φτάνει χαμηλά μέχρι τους πρόποδες του λόφου. Επισημαίνεται ότι ο πύργος δεν είναι σαν τους συνήθεις αμυντικούς πύργους που υπάρχουν στα καστρομοναστήρια, αλλά κατάλοιπο κανονικού κάστρου.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου