Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Λεοντάρι, Δήμος Μεγαλόπολης, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Πύργος Μονής Μπούρα

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  78 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου μεταξύ Λεονταρίου (6χλμ) και Φαλαισίας (4χλμ) στην Αρκαδία, πάνω στο δρόμο Λεονταρίου -Σπάρτης
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεγαλόπολης
• Λεοντάρι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 710 m 
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστος  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Οχυρωματικός πύργος στο συγκρότημα την Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αρκαδία. Η μονή που είναι γνωστή και ως «Μπούρα» βρίσκεται 6 χλμ νότια από το χωριό Λεοντάρι της Μεγαλόπολης, δίπλα από την επαρχιακή οδό Λεονταρίου-Σπάρτης και 4 χλμ πριν τη Φαλαισία.


Το Όνομα του Κάστρου

«Μπούρα» ήταν η παλιά ονομασία του διπλανού χωριού Φαλαισία που βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας Φαλαισίας.


Ιστορία

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής, πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα.

Ούτε η χρονολόγηση του ύψους 10 μέτρων πύργου είναι γνωστή. Πιθανότατα πύργος στη μονή υπήρχε εξαρχής αλλά πρέπει να ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές από τότε. Στη σημερινή του μορφή είναι φανερό ότι έγινε αντικείμενο πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης, αλλά αν κρίνουμε από παλιές φωτογραφίες, αυτό δεν αλλοίωσε την παλιά του μορφή.

Μετά τα Ορλωφικά, το 1770, η μονή λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από Αλβανούς συμμορίτες που τους είχαν ξαμολήσει οι Οθωμανοί για αντίποινα. Οι Τουρκαλβανοί έσφαξαν τους μοναχούς και κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες.

Ο πύργος πρέπει να διασώθηκε τότε σε κάποιο βαθμό ή να ξανακτίστηκε λίγο αργότερα, καθώς το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του ‘21. Υπήρξε τόπος συνάθροισης της Φιλικής Εταιρείας και χώρος μύησης των μελών της. Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ, οι μοναχοί πρόβαλαν γενναία αντίσταση κατά των Τουρκοαιγυπτίων, μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι.

Το 1932 η Μονή προσαρτήθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου και έκλεισε. Το 1934 ξανάνοιξε με λίγες μοναχές που ήλθαν από την κοντινή Μονή Αμπελακίου. Το 1952 η περιουσία της παραχωρήθηκε στους ακτήμονες της Φαλαισίας και από τότε άρχιζε παρακμάζει.
Η μονή αναγεννήθηκε το 1984 όταν εγκαταστάθηκε μια ομάδα από μοναχές με πανεπιστημιακή μόρφωση οι οποίες σε διάστημα 15 χρόνων συντήρησαν και αναμόρφωσαν τη Μονή, αναπαλαιώνοντας τα παλιά της κτίσματα και χτίζοντας καινούργια. Η Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Δεκέμβριος 2014



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.