Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Τροιζήνα, Δήμος Τροιζηνίας, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Κάστρο του Δαμαλά

ή Ακρόπολη Αρχαίας Τροιζήνας  
★ ★ ★ ★
 <  22 / 860  > 
Κάστρο του Δαμαλά
Τοποθεσία:
Μέσα στον αρχαιολ. χώρο της αρχαίας Τροιζήνας στην Αργολική Χερσόνησο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τροιζηνίας
• Τροιζήνα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 70 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Αρχαιότητα  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Αρχαίo Κάστρο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για την ακρόπολη της αρχαίας Τροζήνας που κατοικούνταν και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Επί Φραγκοκρατίας ο πανάρχαιος οικισμός αναβαθμίστηκε σε κάστρο για την εποπτεία του τοπικού φέουδου.


Ιστορία

Το κάστρο πρέπει να κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Τροιζήνας, και εγκαταλείφθηκε προφανώς όταν ο πληθυσμός του μετοίκησε στην πεδινότερη περιοχή του σημερινού χωριού της Τροιζήνας.

Το κάστρο δεν αναφέρεται από Βυζαντινές πηγές, αναφέρεται όμως στην αραγωνική έκδοση του Χρονικού του Μορέως. Φαίνεται ότι αξιοποιήθηκε από τοπικούς Φράγκους ηγεμόνες.

Η Βαρωνία του Ελδαμαλά ή και Ελντάμαλετ, (αραγωνικά:Eldamala), ήταν μεσαιωνικό κρατίδιο-φέουδο υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας.

Το χρονικό αναφέρει ότι η βαρωνία ιδρύθηκε το 1209 μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη, που έδωσε 4 τιμάρια στον Ιάκωβο ντε λα Ρος Γάλλο ιππότη στην περιοχή της αρχαίας Τροιζήνας. Ο ιππότης έχτισε κάστρο το "Caste Eldamala" που εξελληνισμένο το όνομα έγινε Δαμαλάς. Το κάστρο ήταν μικρός πύργος για τον έλεγχο του φέουδου και αυτό φαίνεται ότι πρέπει να ήταν κάποιο μεγάλο τιμάριο κι όχι Βαρωνία. Από άλλη συνήθεια της εποχής δίνονταν στα κάστρα αυτά το όνομα του ιππότη που το έχτιζε, από αυτό πιστεύεται ότι το όνομα του να ήταν Eldamala.

Ιστορικές έρευνες δείχνουν ότι μετά το 1230 ο Δαμαλάς δόθηκε στον Γουλιέλμο ντε λα Ρος (Guillaume de la Roche) που ήταν βαρώνος της Βελίγοστης. Τελευταία οικογένεια που ήταν κύριοι του φέουδου ήταν οι Ζαχαρία , σε νόμισμα του Μαρτίνου Ζαχαρία αναφέρεται βαρώνος Βελίγοστης και Δαμαλά.

Το κάστρο πέρασε στους Βυζαντινούς μετά το 1382 αποτελώντας μέρος του Δεσποτάτου του Μοριά. Έπεσε στα χέρια των Τούρκων κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 15ου αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα είναι το λεγόμενο Παλάτι του Θησέα ή "Πύργος του Διατειχίσματος" που δεσπόζει στο χώρο. Προσφέροντας ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ιστορικής εξέλιξης, ο πύργος είναι βασικά του 5ου π.Χ. αιώνα αλλά με με μεσαιωνική ανωδομή. Το "πάντρεμα" των διαφορετικών εποχών διακρίνεται εύκολα και στις φωτογραφίες.


ΠηγέςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου