Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δαμάσι, Δήμος Τυρνάβου, Νομός Λάρισας,Θεσσαλία

Κάστρο Δαμασίου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  342 / 865  > 
Κάστρο Δαμασίου
Τοποθεσία:
Δαμάσι Τυρνάβου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Θεσσαλία
Ν.Λάρισας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τυρνάβου
• Δαμάσι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 265 m 
(Σχετικό ϋψος ≈200 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
6ος αιών (;)  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλίας, από το οποίο σώζεται μόνο τμήμα διπλών τειχών και του φυλακίου του. Βρισκόταν σε ιδανική τοποθεσία για τον έλεγχο του περάσματος από το Ρεβένι προς τη Θεσσαλική πεδιάδα

Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το κάστρο. Η βυζαντινή οχύρωση διαμορφώθηκε επάνω στα τείχη αρχαίας ακρόπολης, τον 6ο αιώνα μ.Χ. (κατά πάσα πιθανότητα).

Το τείχος αποτελείται από μικρές ακανόνιστες πέτρες που συνδέονται με κονίαμα και συχνή είναι η χρήση μικρών τμημάτων κεραμιδιών. Σε αυτό συναντάει κανείς και τα τρία βασικά στοιχεία των βυζαντινών κάστρων:1) τον πρώτο περίβολο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο, 2) τον δεύτερο περίβολο και 3) τον τρίτο περίβολο, που αποτελεί την ακρόπολη. Στη βόρεια πλευρά σώζονται αρχαίοι δόμοι που μαρτυρούν ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε τείχος.

Κατά μήκος του περιβόλου υψώνονται ημικυκλικοί και ορθογώνιοι πύργοι, ενώ στο εσωτερικό του σώζονται ερείπια κτισμάτων. Η περίμετρος του περιβόλου υπολογίζεται σε 1.300 μ. περίπου.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Κάστρο Δαμασίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
Όπως στα περισσότερα απομακρυσμένα, εγκαταλειμμένα και παραμελημένα κάστρα, η είσοδος δεν είναι πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η προσέγγιση και η περιήγηση μέσα σε αυτό.


Γειτονικά Κάστρα
Οχυρό Γριζάνου
Κάστρο Γριζάνου
Πύργος Μάμτζιου