Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δρέπανο, Δήμος Ναυπλιέων, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Φρούριο Δρεπάνου

  
★ ★ ★ ★
 <  98 / 867  > 
Φρούριο Δρεπάνου
Τοποθεσία:
Στο δυτικό βραχίονα της εισόδου του κόλπου της λιμνοθάλασσας Χαϊδαρίου (Δρεπάνου) στην Αργολίδα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ναυπλιέων
• Δρέπανο
Υψόμετρο:
Σε Μηδενικό Υψόμετρο
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
αρχές 18ου αι.  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Μικρό επιθαλάσσιο ενετικό φρούριο στη δυτική πλευρά της εισόδου του κόλπου Δρεπάνου στην Αργολίδα.


Ιστορία

Το φρούριο κτίστηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 18ου αιώνα, πριν το 1714.

Κατά τη Β’ περίοδο της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1688-1715) οι Ενετοί υλοποίησαν μεταξύ άλλων και ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων φρουρίων (με κορυφαίο παράδειγμα το Παλαμήδι ).

Σε έγγραφο του 1701 του Γενικού Προβλεπτή (Provveditore Generale δηλαδή του κυβερνήτη) του Μοριά Francesco Grimani επισημαίνεται η η καταλληλότητα του κόλπου του Δρεπάνου (Porto Trapano) για τον ελλιμενισμό του στόλου και η ανάγκη οχύρωσης της εισόδου του. Ένα έγγραφο του 1704 αναφέρεται στο Δρέπανο σαν να χρησιμοποιείται ήδη από τον στόλο ενώ το 1714, σε μια αναφορά ενός άλλου Προβλεπτή, του Agostino Sagredo, αναφέρεται η κατασκευή ενός φρουρίου κατάλληλου για τον εξοπλισμό με 28 κανόνια για την προστασία επισκευαζομένων πλοίων στα αβαθή του μυχού του κόλπου.

O αρχικός σχεδιασμός ήταν να οχυρωθούν οι δύο βραχίονες που σχημάτιζαν τον κόλπο και η νησίδα «Πλατεία» στην είσοδό του. Τελικά υλοποιήθηκε η οχύρωση μόνο της μίας πλευράς, της δυτικής, τα κατάλοιπα της οποιας παρατηρούμε σήμερα.

Ο Τούρκοι που ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο το 1715, μάλλον δεν επάνδρωσαν το φρούριο, μπορεί όμως να το χρησιμοποίησαν περιστασιακά.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το φρούριο βρίσκεται στην πλαγιά ενός βραχώδους υψώματος πάνω από τη θάλασσα, στο δυτικό βραχίονα του κόλπου του Δρεπάνου με έξι κανονιοθυρίδες με ανατολικό προσανατολισμό προς την είσοδο του κόλπου και τέσσερις κανονιοθυρίδες προς νότο, προς την ανοιχτή θάλασσα.

Οι επιθαλάσσιες οχυρώσεις με τις κανονιοθυρίδες καλύπτουν την ανατολική και τη νότια πλευρά ενώ το άνω τμήμα του φρουρίου σχηματίζει ένα πλάτωμα που προστατεύεται από τη στεριά με ένα οχυρωματικό περίβολο σε σχήμα Ζ.

Κοντά στην κορυφή υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο κτίριο με πυραμιδοειδή στέγη που θυμίζει μεγάλη βαρδιόλα και που ίσως να ήταν παρατηρητήριο.


Πηγές

  • Kevin Andrews, Castles of the Morea, 1953Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Φρούριο Δρεπάνου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Τα ερείπια του κάστρου είναι προσβάσιμα με τα πόδια από το Δρέπανο αλλά μάλλον δεν αξίζει τον κόπο η πεζοπορία. Πιο εύκολη και γρήγορη είναι η πρόσβαση από θαλάσσης με σκάφος.
Είσοδος:
Όπως στα περισσότερα απομακρυσμένα και παραμελημένα κάστρα, η είσοδος δεν είναι πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η προσέγγιση και η περιήγηση μέσα σε αυτό.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αγίου Αδριανού
Αγγελόκαστρο Κορινθίας
Ακροναυπλία
Κάστρο Άργους
Κάστρο της Αρτίκαινας
Ακρόπολη Ασίνης
Κάστρο Παράλιου Άστρους
Μπούρτζι
Φρούριο στο Δασκαλειό
Κάστρο Νέας Επιδαύρου
Πύργος Ευαγγελίστριας
Οχυρό Γκύκλος
Πύργος Ιρίων Αγίου Νικολάου
Ακρόπολη Καζάρμας
Πύργος Κιβερίου
Κάστρο Λέρνης
Παλαμήδι
Πύργος Παναγίας Ιρίων
Πύργος Μονής Μεταμοφώσεως Τσέλου