Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Εμπεσός, Δήμος Αμφιλοχίας, Νομός Αιτωλοακαρνανίας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Εμπεσού

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  331 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στην κορυφή λόφου νότια από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αιτωλοακαρνανίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αμφιλοχίας
• Εμπεσός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 470 m 
(Σχετικό ϋψος ≈300 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστος  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο στην κορυφή καταπράσινου κωνοειδούς λόφου στη νότια πλευρά του χωριού (ο) Εμπεσός Αιτωλοακαρανίας σε υψομετρική διαφορά περί τα 300 μέτρα από το χωριό.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η θέση του κάστρου είναι κατάλληλη για τον έλεγχο της κλεισούρας ανάμεσα στις βουνοκορφές Καλάνας και της Αλίντας (και τα δύο βουνά έχουν υψόμετρο πάνω από 1.500 μ.)


Ιστορία

Σύμφωνα με τον Παραδείση, στο κάστρο έμενε ο Κάρολος Β’ Τόκκος «τελευταίος υπερασπιστής Ακαρνανίας όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι». Πιθανόν να είναι έτσι αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί αυτό το γεγονός.

Πάντως δεν είναι απίθανο το κάστρο να σχετίζεται όντως με την οικογένεια των Τόκκων που ήταν Φράγκοι Ανδηγαυοί, δηλαδή Γάλλοι της Σικελίας που είχαν ιταλοποιηθεί και στο τέλος, ουσιαστικά, ελληνοποιηθεί. Οι Τόκκοι ήταν οι κύριοι της περιοχής από τα μέσα του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα.

Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (1372-1429) ήταν κόμης παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου (1376-1429), Δούκας Λευκάδας, και αργότερα Δεσπότης Ηπείρου (1411-1429) και βαρώνος της Βοστίτσας. Ο τελευταίος χριστιανός ηγεμόνας της περιοχής ήταν ο θετός γιος του, ο προαναφερθείς Κάρολος Β’ Τόκκος, ο οποίος έμπλεξε σε διαμάχες για το θρόνο του Δεσποτάτου, κάλεσε σε βοήθεια τους Τούρκους και από το 1430 ήταν υποτελής σε αυτούς. Το 1448 κατέφυγε στην Ιταλία βλέποντας ότι δεν θα γλύτωνε από τους Τούρκους που ρήμαζαν ήδη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Περίπου τότε -ίσως- επήλθε και το τέλος του κάστρου του Εμπεσού. Σίγουρα καταλήφθηκε εκείνη την περίοδο από τους Τούρκους και όπως άλλα κάστρα που δεν τους ενδιέφεραν, πρέπει να το κατέστρεψαν. Όλα αυτά υποθετικά, καθώς δεν υπάρχουν μαρτυρίες.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στο κάστρο σώζονται λίγα ερείπια από μεσαιωνικές οχυρώσεις που δεν έχουν χρονολογηθεί. Η τειχοδομία δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και δεν εντοπίζονται αξιόλογα κτίσματα στο εσωτερικό. Γύρω από το κάστρο υπάρχουν ίχνη οικισμού. Στην περιοχή υπάρχουν και αρχαία ευρήματα που δείχνουν ότι το σημείο είχε οχυρωθεί από την αρχαιότητα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2012

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Εμπεσού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
-
Είσοδος:
Ελεύθερη αλλά δύσκολη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κουλόπυργος
Κούλια στο Πλατύ
Κάστρο Καρόλου Τόκκου