Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Εμποριό, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Βίγλα Εμποριού

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  527 / 860  > 
Βίγλα Εμποριού
Τοποθεσία:
Σε βραχώδες ύψωμα βόρεια από το λιμανάκι του Εμποριού στην ανατολική ακτή της Χίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Εμποριό
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 38 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Περί τον 15ο αιώνα  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Βίγλα πάνω από το λιμάνι του Εμποριού στην ανατολική Χίο.

Στην ανατολική ακτή της Χίου, τα παραλιακά χωριά Κώμη και Εμποριός χωρίζονται από ένα χαμηλό βραχώδη λόφο στον οποίο δεσπόζει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Είναι σημαντικό σημείο επιτήρησης από το νησάκι Βενέτικο στο νότιο άκρο της Χίου μέχρι τον Άγιο Ιωάννη προς τα βόρεια.

Για την επιτήρηση από αυτό το σημαντικό σημείο υπάρχουν δύο βίγλες στις πλαγιές του λόφου: από την πλευρά της Κώμης υπάρχει η βίγλα στη θέση Μπρούκια και από τη μεριά του Εμποριού υπάρχει η συγκεκριμένη βίγλα αυτής της σελίδας που επιτηρεί το λιμάνι του Εμποριού και όλη τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού.

Οι δύο βίγλες είναι σε απόσταση 700 μέτρων μεταξύ τους, έχουν οπτική επαφή και σε ένα βαθμό αλληλοκαλύπτονται. Η απόσταση των 700μ. Είναι η μικρότερη που υπάρχει ανάμεσα σε βίγλες στο νησί.

Η βίγλα επιτηρεί και το λιμάνι που κάποτε υπήρξε από τα πιο σημαντικά του νησιού καθώς από εδώ γινόταν η διακίνηση της μαστίχας προς την Ανατολία.

Πολύ κοντά στη βίγλα, λίγο χαμηλότερα προς την ανατολική πλευρά, βρίσκεται το κλεφτολίμανο. Πρόκειται για ένα μικρό λιμανάκι με είσοδο πλαϊνή που που δύσκολα διακρίνεται και γι’ αυτό ήταν πολύ καλός κρυψώνας και καταφύγιο για τα πλοία.

Σήμερα από τη βίγλα του Εμποριού διασώζεται μόνο η βάση σε ύψος περίπου 1,5 μέτρα έως 2 μέτρα.


Ιστορία

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής ή πειρατικής επιδρομής.

Οι βίγλες της Χίου αναπτύχθηκαν επί Γενουατοκρατίας (1346-1564) και η λειτουργία τους συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα περίπου του 17ου αιώνα. Είναι χτισμένες σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να κατοπτεύουν το σύνολο της ακτογραμμής και κυρίως τους κόλπους και τους όρμους που προσφέρονται για τον ελλιμενισμό πλοίων.


Πηγές

  • Ψαλτάκης Δημήτριος εργασία: «ΒΙΓΛΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: Εξερευνώντας τα Μεσαιωνικά Παρατηρητήρια», ΤΕΙ Πειραιά, τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, Αθήνα 2007-2008, διαθέσιμο και online
  • Συνεργασία με κ. Ιωάννη Δέδε
  • Ιστοσελίδα Χίος - Βίγλες
  • Panoramio - Manolis RoxanasΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου