Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Φαιστός, Δήμος Φαιστού, Νομός Ηρακλείου,Κρήτη

Ναός Αγίου Γεωργίου Φαλάνδρας

  
★ ★ ★ ★
 <  605 / 860  > 
Ναός Αγίου Γεωργίου Φαλάνδρας
Τοποθεσία:
Στη δυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου Φαιστού στην Κρήτη.
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ηρακλείου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Φαιστού
• Φαιστός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 90 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
16ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Οχυρωμένος Ναός  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Ναός με οχυρωματικά στοιχεία και φρουριακό περίβολο. Βρίσκεται στο πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λόφου του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού.

Ο Άγιος Γεώργιος της Φαλάνδρας είναι ό,τι απόμεινε από καστρομοναστήρι ομώνυμου ορθόδοξου μοναστηριού της όψιμης Ενετοκρατίας (16ος αιώνας), το οποίο λειτούργησε μέχρι την καταστροφή του το 1821.


Το Όνομα του Κάστρου

Το τοπωνύμιο «Φαλάνδρα» ή «Φλάνδρα» θεωρείται παραφθορά της λέξης Φιλάνδα (Filanda=κλωστήριο) και παραπέμπει στη μεταξοκαλλιεργητική δραστηριότητα των μοναχών.


Ιστορία

Η μονή αρχικά ιδρύθηκε από τον Όσιο Ιωάννη τον Ξένο στα τέλη του 10ου αιώνα. Από εκείνο το πρώτο μοναστήρι διασώζεται μόνο η δεξαμενή νερού.

Ο ναός που βλέπουμε σήμερα είναι το Καθολικό της μονής της περιόδου της Ενετοκρατίας

Η μονή, που είχε φρουριακή μορφή, λειτουργούσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως δείχνουν σχετικά έγγραφα, ως εξάρτημα της Μονής Αρκαδίου. Το 1742, σύμφωνα με επιγραφή στο πηγαδόστομο, ανακαινίστηκε και επιδιορθώθηκε η βυζαντινή δεξαμενή, που είχε κατασκευάσει ο Ιωάννης Ξένος.
Στην επανάσταση του 1821 καταστράφηκε και στις αρχές του αιώνα σώζονταν ο φρουριακός περίβολος, τα κελιά στα νότια και δυτικά, το νότιο κλίτος του ναού και ο αμυντικός πύργος στο δυτικό τμήμα του βόρειου κλίτους.
Ένας τάφος με επιγραφή του 1581 σώζεται κοντά στον ναό. Εδώ κατασκήνωσαν το καλοκαίρι του 1900 το συνεργείο των Ιταλών ανασκαφέων της Φαιστού.

Τα ερείπια του φρουριακού κτιριακού συγκροτήματος γύρω από τον ναό σώζονταν μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστα ίχνη.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου