Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κουρουνοχώρι, Δήμος Νάξου & Μ. Κυκλάδων, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Φραγκόπουλου-Δελλαρόκα

ή Πύργος Γκρέκα  
★ ★ ★ ★
 <  679 / 867  > 
Πύργος Φραγκόπουλου-Δελλαρόκα
Τοποθεσία:
Κουρουνοχώρι Νάξου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νάξου & Μ. Κυκλάδων
• Κουρουνοχώρι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 147 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Ο Πύργος του Φραγκόπουλου- Δελλαρόκα στο Κουρουνοχώρι είναι από τους παλαιότερους πύργους στη Νάξο και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Είναι ο μόνος από τους σωζόμενους αρχοντικούς πύργους της ενδοχώρας της Νάξου που κτίστηκε πριν την επικράτηση των Οθωμανών.

Ο πύργος αποτελείται από τρεις ορόφους και αμυντική οχύρωση όπως αμυντικές επάλξεις, ζεματίστρες και κλουβιά. Στο ισόγειο δεν υπάρχουν παράθυρα, κάτι που ενισχύει περισσότερο την αμυντική του μορφή.

Στον εξώστη του υπάρχει ένα μαρμάρινο τραπέζι με την επιγραφή 1727 D.P.SCNOSPA που πιστοποιεί πως στις αρχές του 18ου αιώνα ανήκε στην οικογένεια Σομμαρίπα.

Κοντά στον πύργο δολοφονήθηκε το 1383 ο δούκας της Νάξου Νικολό νταλε Κάρτσερι (dalle Carceri), από το σφετεριστή και μετέπειτα δούκα Φραγκίσκο Κρίσπο. Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι ο πύργος υπήρχε ήδη από τότε, τον 14ο αιώνα, αν και δεν είναι σαφές το ιδιοκτησιακό του καθεστώς εκείνη την εποχή. Μάλλον ανήκε στους δούκες της Νάξου.

Μετά τους Σομμαρίππα, η ιδιοκτησία του πύργου πέρασε στην οικογένεια Della Rocca. Περί το τέλος του 18ου αιώνα πουλήθηκε στην οικογένεια Φραγκόπουλου. Το 1833 ο πύργος ανήκε ακόμη στους Φραγκόπουλους και φιλοξενήθηκε σε αυτόν ο βασιλιάς Όθωνας. Σημερινός ιδιοκτήτης: Ιωάννης Δελλαρόκας

Οι Φραγκόπουλοι ήταν Φαναριώτικη οικογένεια που προτίμησαν να εγκαταλείψουν την Πόλη τον 17ο αιώνα και να γίνουν υπήκοοι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας με παρουσία στη Ζάκυνθο και στη Νάξο. Μάλιστα απαρνήθηκαν την Ορθοδοξία και έγιναν καθολικοί. Στη Νάξο ήρθαν το 1628. Την εποχή που αγοράστηκε ο πύργος, επικεφαλής της οικογένειας (και ένας από τους ισχυρότερους φεουδάρχες του νησιού) ήταν ο ο κόμης Γεωργάκης Φραγκόπουλος που έφερε και το προσωνύμιο «Αγάς».

Σημειωτέον ότι το 1795 οι Φραγκόπουλος είχε αγοράσει και τον πύργο Μπαρότση στο Χαλκί. Σε εκείνον τον πύργο διασώζεται και το οικόσημό του.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle