Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Αρχ.Μεσημβρία, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Νομός Έβρου,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Πύργος Μεσημβρίας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  455 / 867  > 
Πύργος  Μεσημβρίας
Τοποθεσία:
Παραλιακά, στη θέση «Γάτος» 2.5 χλμ δυτικά από την Αρχ. Μεσημβρία στον Έβρο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Έβρου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αλεξανδρούπολης
• Αρχ.Μεσημβρία
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 25 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών (;)  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για πύργο πάνω στη θάλασσα στην τοποθεσία «Γάτος» ή «Αγριόγατος», ονομασία που μάλλον οφείλεται στο σχήμα των βράχων.

Παρόλο που δεν σημειώνεται σε κανένα χάρτη, μπορεί να τον βρει κανείς εύκολα. Υπάρχουν αρκετές πινακίδες από τα Δίκελλα και την αρχαία Μεσημβρία με την ένδειξη "Μεσαιωνικός πύργος".

Πρόκειται προφανώς για απλή βίγλα και φρυκτωρία. Δεν είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες αλλά μάλλον πρέπει να είναι κατάλοιπο της Γενοβέζικης περιόδου.

Οι Γενοβέζοι κατείχαν κάποια περίοδο την περιοχή και επιπλέον είχαν κάποια εμμονή με τις βίγλες.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος σώζεται σε μέγιστο ύψος 3,90 μ. από την επιφάνεια του βραχώδους εδάφους. Εξωτερικά έχει διαστάσεις 6,50μx6,30 μ., οι τοίχοι του έχουν πάχος 1,50μ. καθ' υπολογισμόν (το πάχος διαπιστώνεται μόνον σε ένα σημείο) και επομένως οι διαστάσεις στο εσωτερικό είναι 3,50x3,30μ.

Είναι κτισμένος με λίθους και ασβεστοκονίαμα. Το λίθινο υλικό προέρχεται από τα γειτονικά αρχαία ερείπια, είναι αρκετά καλά επεξεργασμένο και τοποθετείται σε στρώσεις. Πρόκειται για λίθους διαφόρων μεγεθών, χρησιμοποιούνται κυρίως λίθοι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους και δευτερευόντως μικροί. Ανάμεσα στις οριζόντιες στρώσεις τοποθετούνται κατά τόπους λίθινα μόλια, ενώ στους κατακόρυφους αρμούς τοποθετούνται κατακόρυφοι, λοξοί ή επάλληλοι μικροί λίθοι (βύσματα), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι βυζαντινοί οικοδόμοι χρησιμοποιούν τα πλινθία.

Σε όσο ύψος σώζεται, δεν εντοπίζεται κανένα άνοιγμα. Επομένως, η πρώτη στάθμη ήταν «τυφλή» και η είσοδος στον πύργο ήταν μάλλον στο δεύτερο όροφο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Πύργος  Μεσημβρίας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από την Αλεξανδρούπολη κατευθυνόμαστε προς τη Ν. Μάκρη. Από εκεί προς το χωριό Δίκελλα και στη συνέχεια τον αρχ. χώρο της Αρχαίας Μεσημβρίας. Από εκεί ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο προς τα δυτικά. Υπάρχουν πινακίδες. Τα τελευταία 500μ είναι χωματόδρομος
Είσοδος:
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο είναι ελεύθερη αλλά η είσοδος στο εσωτερικό δεν είναι δυνατή, επειδή δεν υπάρχει εσωτερικό.


Γειτονικά Κάστρα
Οχύρωση Μαρώνειας
Ακρόπολη Πετρωτών