Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κρυόβρυση, Δήμος Μονεμβασιάς, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Πύργος Βασιλοπούλας

ή Πύργος Ελικοβουνού ή Πύργος Γερουμάνας ή Πύργος Παντάνασσας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  157 / 867  > 
Πύργος Βασιλοπούλας
Τοποθεσία:
Πάνω από τα χωριά Κρυόβρυση και Παντάνασσα Βοιών (Βάτικα) Λακωνίας, 1.5χλμ βόρεια από το ναό Αγ. Αθανασίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μονεμβασιάς
• Κρυόβρυση
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 470 m 
(Σχετικό ϋψος ≈300 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
τέλη 14ου αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Υστεροβυζαντινός τετράγωνος πύργος στο βουνό πάνω από τα χωριά Παντάνασσα και Κρυόβρυση (παλιά ονομασία Γερουμάνα) των Βατίκων Λακωνίας.

Ο πύργος ταυτίζεται με τον αναφερόμενο στο χρυσόβουλο του συναυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου (1405) «πύργο του Ελικοβουνού».

Πιθανότατα είναι αμυντικό έργο του 14ου αιώνα των Βυζαντινών του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Δεν υπάρχει δρόμος για τον πύργο. Η προσέγγιση γίνεται μόνο μετά από πεζοπορία με πλησιέστερο σημείο εκκίνησης τον μοναδικό στο είδος του ναό του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται περί το 1,5 χιλιόμετρο νοτιότερα και χαμηλότερα, μεταξύ των χωριών Παντάνασσας και Κρυόβρυσης. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά έχει επικρατήσει σαν τοπωνύμιο το «Άγιος Αθανάσιος».

Αυτή η σύνδεση, μέσω μονοπατιού, μεταξύ του πύργου και της εκκλησίας έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι η κατασκευή του πύργου συνδέεται με την ίδρυση της εκκλησίας. Αυτό δεν αποκλείεται, αλλά ούτε αποδεικνύεται.


Το Όνομα του Κάστρου

Ο πύργος τοπικά αναφέρεται και σαν «πύργος της Βασιλοπούλας». Η βασιλοπούλα υποτίθεται ότι ήταν η Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, στην οποία αποδίδεται και η ίδρυση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου το 1285.

Η σύνδεση με την Ειρήνη Παλαιολόγου δεν τεκμηριώνεται ιστορικά και είναι μάλλον ανακριβής. Και αυτό διότι:
Πρώτον ο Ανδρόνικος Β’ δεν είχε κόρη Ειρήνη. Είχε αδερφή, νύφη, ανιψιά και σύζυγο με αυτό το όνομα. Απ’ όλες αυτές, ίσως η νύφη του Ειρήνη, σύζυγος του γιού του Ιωάννη, να είχε σχέση με τη Λακωνία.
Δεύτερον, ο Άγιος Αθανάσιος θεωρείται πιθανότερο να χτίστηκε από Ιωαννίτες ιππότες (!) στο τέλος του 14ου αιώνα (και όχι του 13ου). Αυτό συνάγεται από τη τεχνοτροπία του ναού και από το σταυρό της Μάλτας στο υπέρθυρο.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle