Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δαδιά, Δήμος Σουφλίου, Νομός Έβρου,Αν. Μακεδονία & Θράκη

Κάστρο της Γκίμπραινας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  456 / 860  > 
Κάστρο της Γκίμπραινας
Τοποθεσία:
Δαδιά Έβρου, στο Δάσος της Δαδιάς
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αν. Μακεδονία & Θράκη
Ν.Έβρου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σουφλίου
• Δαδιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 620 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
6ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Στη μέση του Δάσους της Δαδιάς, μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής, στο ψηλότερο σημείο ενός βραχώδους λόφου, βρίσκονται τα λίγα απομεινάρια ενός παμπάλαιου Βυζαντινού κάστρου, του κάστρου της Γκίμπραινας (ή Γκίμπρενας) ή Γκιούμπρας, όπως το λένε οι ντόπιοι.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η Γκίμπραινα είναι ο πιο ψηλός λόφος στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς και βρίσκεται περί τα 3 χλμ από το τουριστικό περίπτερο προς τα νοτιοδυτικά, στην καρδιά του δάσους. Το δάσος, ως γνωστόν, είναι το πιο σημαντικό καταφύγιο αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη και εδώ και μερικά χρόνια η περιήγηση σε αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο και χωρίς συνοδό απαγορεύεται.


Ιστορία

Το κάστρο αυτό αποτελούσε μέρος μιας μακράς σειράς οχυρωματικών έργων που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός σε στρατηγικές τοποθεσίες για να εμποδίζουν την κάθοδο επιδρομέων προς τον Nότο και να προσφέρουν καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής. Πιθανότατα πρόκειται για το φρούριο της Ισγίπερας που αναφέρει ο βυζαντινός χρονογράφος και ιστορικός Προκόπιος στο βιβλίο του «Περί Κτισμάτων».

Στις πλαγιές της Γκίμπραινας υπάρχουν αρκετές σπηλιές, ανεξερεύνητες ακόμη, που χρησιμοποιήθηκαν σαν λημέρια από τους αρματωλούς στους αγώνες τους κατά των Τούρκων και πιο πρόσφατα από τους μαχητές της Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής. Η Γκίμπραινα επίσης υπήρξε θέατρο επιχειρήσεων κατά τον εμφύλιο. Το κάστρο και οι πολεμιστές που πέρασαν από εκεί έχουν γίνει αντικείμενο πολλών λαϊκών παραδόσεων και τραγουδιών.


Θρύλοι και Παραδόσεις

Ο θρύλος λέει πως κάποτε ένας από τους δύο άρχοντες του Διδυμοτείχου, ο Δήμος, έστειλε την αδερφή του την Παγώνα να φέρει ένα κομμάτι βράχου από τον λόφο ώστε αυτός να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο του κάστρου του Διδυμοτείχου. Η Παγώνα όμως καθυστέρησε πολλές μέρες και τα έργα δεν μπορούσαν να περιμένουν. Ο Δήμος λοιπόν έστειλε αγγελιοφόρο για να της πει να γυρίσει. Τη συνάντησε λίγο έξω από το Σουφλί όπου και παράτησε την πέτρα. Η πέτρα αυτή βρισκόταν εκεί μέχρι και το 1924 οπότε και καταστράφηκε με την κατασκευή του δρόμου. Μια από τις τρύπες λοιπόν επάνω στο λόφο από όπου η αδερφή του άρχοντα πήρε την πέτρα ονομάζεται της "Παγώνας η τρύπα".


Πηγές

  • Φωτογραφία και πληροφορίες: Αλέξανδρος Καλαντζής
  • Ιστοσελίδα ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΒΡΟΥ - Πεζοπορία στη Δαδιά
  • Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ: Δαδιά- Τόπος και Ιστορία.Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο της Γκίμπραινας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Το κάστρο βρίσκεται 3 χλμ ΝΔ από το Οικοτουριστικό Κέντρο του δάσους της Δαδιάς, που απέχει 1 χλμ από τη Δαδιά και 15 χλμ από το Σουφλί.
Είσοδος:
Το κάστρο είναι σε προστατευόμενη περιοχή και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με συνοδό. Απαιτείται πεζοπορική διαδρομή 2 ωρών από το οικοτουριστικό κέντρο που είναι αρκετά δύσκολη προς το τέλος.


Γειτονικά Κάστρα
Θεοτόκος η Κοσμοσώτειρα