Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Χώρα, Δήμος Νάξου & Μ. Κυκλάδων, Νομός Κυκλάδων,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Γλέζου

ή Πύργος Κρίσπι  
★ ★ ★ ★
 <  669 / 860  > 
Πύργος Γλέζου
Τοποθεσία:
Χώρα Νάξου, στην κορυφή του κάστρου της Νάξου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Κυκλάδων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Νάξου & Μ. Κυκλάδων
• Χώρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 30 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ο Πύργος του Γλέζου ή Πύργος Κρίσπι είναι βασικά μέρος του κάστρου του Σανούδου στη χώρα της Νάξου και ο μόνος πύργος που διασώζεται από τους 12 που προστάτευαν αρχικά το κάστρο.


Ιστορία

Το τείχος που περιβάλλει το κάστρο έχει σχήμα πενταγώνου και κλείνει με τρεις πύλες. Κοντά στη βορειοδυτική πύλη βρίσκεται ο πύργος του Γλέζου (Κρίσπι) και εκτείνεται, κατά ένα τμήμα, επί της δυτικής και βόρειας πλευράς του Κάστρου. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και είναι ο μοναδικός πύργος στη Νάξο, ο οποίος έχει προσαρτημένο και ένα κυκλικό πύργο.

Το 1207 εγκαθιδρύθηκε η φράγκικη κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Ενετός Μάρκος Β' Σανούδος ίδρυσε το κάστρο της Χώρας Νάξου με 12 περιμετρικούς πύργους, ένας από τους οποίους, ο μοναδικός που έχει διασωθεί, είναι ο πύργος του Γλέζου.

Ονομάζεται και «Πύργος της Απεραθίτισσας».

Κατά τα έτη 1968-1969 έγιναν εργασίες αναστήλωσης στον πύργο του Γλέζου. Το 1968 ο πύργος στερεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά και ενισχύθηκε η τοιχοποιία του. Το 1995 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του πύργου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο.

Αρχικά, ο πύργος άνηκε στους Κρίσπι και στη συνέχεια, επί Τουρκοκρατίας, πέρασε στην ιδιοκτησία του διοικητή της Βλαχίας Φραγκόπουλου ή Αγά. Μετά, πέρασε στα χέρια του Μεγάλου Διερμηνέα της Υψηλής Πύλης Μπαρότση, μέχρι να φτάσει στην ιδιοκτησία του Π. Γλέζου. Πριν από μερικά χρόνια, ο πύργος έμοιαζε εγκαταλελειμμένος, όμως η οικογένεια Γλέζου τον δώρισε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία τον ανακαίνισε. Ο πύργος σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο Νάξου.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πάνω από την κύρια είσοδο του πύργου, υπάρχει το οικόσημο του Ιωσήφ Barozzi (στέμμα, ξίφος, φτερό και παράσημα). Επίσης, στο υπέρθυρο της εσωτερικής θύρας του πύργου υπάρχει το οικόσημο των Crispi (τρεις ρόμβοι, διακοσμημένοι με φύλλα αμπέλου).

Η μεγάλη σάλα του πύργου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ οι πύλες της οδηγούν στην ταράτσα του κτίσματος, από όπου η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Εδώ, οι δούκες επόπτευαν τη θάλασσα για πλοία κουρσάρων και εάν εντόπιζαν κίνδυνο, έσπευδαν οι φύλακες στην ταράτσα για να υπερασπίσουν την Τρανή Πύλη, τη βασικότερη είσοδο στο κάστρο. Από εκεί προέρχεται και η φράση: «πιο εύκολο είναι να διαβείς μέσα από τη φωτιά, παρά από την Τρανή Πόρτα».
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου