Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

(τα) Σιάννα, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Γλυφάδας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  735 / 860  > 
Πύργος Γλυφάδας
Τοποθεσία:
Στο μέσο της παραλίας Γλυφάδας βόρεια από τα Σιάνα, στη δυτική ακτή της Ρόδου.
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
•  (τα) Σιάννα
Υψόμετρο:
Σε Μηδενικό Υψόμετρο
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
περί το 1480  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια πύργου τετράγωνης κάτοψης, στην παραλία της Γλυφάδας κοντά στα Σιάννα της Ρόδου. Μάλλον δεν πρόκειται για βίγλα. Η ιδιομορφία του είναι ότι είναι κτισμένος σε ευάλωτη θέση δέκα μέτρα από τη θάλασσα, κυριολεκτικά «πάνω στο κύμα», κάτι πολύ ασυνήθιστο. (Υπάρχουν και αλλού πύργοι πολύ κοντά στη θάλασσα αλλά είναι σε απόκρημνα βράχια, όχι στην αμμουδιά.)


Ιστορία

O πύργος χτίστηκε περί το 1480, στο τέλος μιας δεκαετίας που οι Ιππότες υλοποίησαν ένα μεγάλο σχέδιο ενίσχυσης των κάστρων του νησιού και κατασκευής νέων οχυρώσεων ενόψει της τουρκικής απειλής. Εκείνη την εποχή κατασκευάστηκε και το γειτονικό κάστρο της Κρητηνίας και άλλοι πύργοι εκεί κοντά όπως ο πύργος Κρητικού .

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια ήταν η σκοπιμότητα του πύργου σε εκείνο το σημείο: πολύ κοντά στη θάλασσα και χωρίς μεγάλη ορατότητα. Μάλλον δεν ήταν παρατηρητήριο γιατί ο διπλανός πύργος του Κρητικού είναι σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση. Ίσως ήταν (θερινή) κατοικία ή πολύ πιθανό σκοπός του να ήταν η αποτροπή απόβασης επιδρομέων, δεδομένου ότι η παραλία της Γλυφάδας είναι το μοναδικό σημείο σε εκείνη την περιοχή της Ρόδου όπου θα μπορούσε να γίνει μια απόβαση από μεγάλη σχετικά δύναμη με εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του νησιού.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O πύργος είναι τετράγωνος με μήκος πλευρών 5,8 μέτρα. Το σωζόμενο ύψος φτάνει τα 9 μέτρα ενώ το πάχος των τοίχων ήταν 1,5 μέτρο.

Έχει κατασκευαστεί από πέτρες της παραλίας και ήταν καλυμμένος με κονίαμα (σοβά) τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Γενικά το υλικό και η κατασκευή δεν ήταν ιδιαίτερης αντοχής και αυτό ίσως εξηγεί ότι διατηρείται σε χειρότερη κατάσταση από γειτονικούς πύργους.

Είναι σύγχρονος με τον πύργο του Κρητικού και με τον πύργο της Κυμισάλας που βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση σε έναν όρμο πιο νότια. Αυτοί οι δύο όμως πύργοι διατηρούνται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.


Πηγές

  • Πληροφορίες από τον κ. Ιωάννη ΔέδεΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου