Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ίρια (τα), Δήμος Ναυπλιέων, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Πύργος Ιρίων Αγίου Νικολάου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  95 / 860  > 
Πύργος Ιρίων  Αγίου Νικολάου
Τοποθεσία:
Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πάνω από την επαρχ. οδό Ναυπλίου-Τραχείας, 2.5χλμ βόρεια από τα Ίρια Αργολίδας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ναυπλιέων
• Ίρια (τα)
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 18 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αι ή πιο μετά  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Βόρεια από χωριό (τα) Ίρια της Αργολίδας και πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Ναυπλίου-Τραχείας υπάρχουν τα ερείπια μεσαιωνικού χωριού. Δίπλα στον οικισμό υπάρχουν δύο εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου και, πιο πάνω, του Αγίου Γεωργίου. Επίσης υπάρχει και ο συγκεκριμένος πύργος που είναι εύκολα ορατός από το δρόμο.

Από τον πύργο διασώζεται μόνο ένας τοίχος ο νότιος που βλέπει προς το δρόμο χωρίς άλλα στοιχεία (πόρτες, παράθυρα, πολεμίστρες κλπ).

Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τον πύργο. Μάλλον είναι ενετικός αλλά δεν αποκλείεται να είναι και οθωμανικός.

Δεδομένου ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι του 14ου αιώνα, πιθανόν (αλλά όχι σίγουρα) ο πύργος να είναι από την ίδια περίοδο. Αν είναι οθωμανικός είναι αρκετά μεταγενέστερος.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος που μάλλον ήταν κατοικία έχει ορθογώνια κάτοψη. Μεγάλο μέρος της ανωδομής του έχει καταπέσει και ως εκ τούτου ο αριθμός των ορόφων που διέθετε παραμένει άγνωστος. Στη θέση όπου θα βρισκόταν η λίθινη σκάλα και η πρόσβαση με την κινητή γέφυρα, υπάρχει πλέον η δεξαμενή νερού του υδραγωγείου του οικισμού. Η τοιχοποιία του κτηρίου αποτελείται από αργολιθοδομή με παχιές στρώσεις κονιάματος και τμήματα τούβλων, καθώς και επιμελημένους ακρογωνιαίους λίθους.

Τα ανοίγματα στο θολοσκεπές ισόγειο και στον όροφο αποτελούν μεταγενέστερες επεμβάσεις στο κτήριο. Διακρίνονται επίσης τυφεκιοθυρίδες που εξωτερικά διαμορφώνονται σε σχισμή και εσωτερικά διευρυμένες. Τέλος, η είσοδος του ορόφου σώζει διαμόρφωση που υποδηλώνει την ύπαρξη κινητής γέφυρας ως μέσο πρόσβασης στο κτίσμα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle