Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Καλάμι, Δήμος Χανίων, Νομός Χανίων,Κρήτη

Φρούριο Ιτζεδίν

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  771 / 1102  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Λόφος Καλάμι, Σούδα Χανίων
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κρήτη
Ν.Χανίων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χανίων
• Καλάμι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 45 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1872  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Νεότερο Φρούριο  
Σχετικα Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Φρούριο που χτίστηκε από τους Τούρκους τρεις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της Κρήτης, για την προστασία του κόλπου της Σούδας

Είναι πάνω στη θάλασσα, κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά.


Ιστορία

Το κάστρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Τούρκου Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων μεταξύ των οποίων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος εξέτισε ποινή 15 ημερών μετά από μήνυση του Μητροπολίτη επί εξυβρίσει.

Κατά τη δικτατορία του Πάγκαλου κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ μετά τη πτώση της δικτατορίας, φυλακίστηκε και ο ίδιος ο Πάγκαλος για δύο χρόνια.

Στη Γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας από τους Γερμανούς. Επαναχρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή το 1948, όταν μεταφέρθηκαν εκεί πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γαύδο.

Στο φρούριο Ιντζεδίν έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα, το 1972.

Η φυλακή λειτούργησε μέχρι το 1974 και μετά την μεταπολίτευση εγκαταλείφθηκε οπότε έμεινε χωρίς συντήρηση. Στο μεταξύ πέρασε στη δικαιοδοσία του πολεμικού Ναυτικού.

Γίνονται προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση του κάστρου. Το καλοκαίρι γίνονται κάποιες συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Οκτώβριος 2012

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.