Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Καλλιφώνιο, Δήμος Καλαβρύτων, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Πύργος Καλλιφωνίου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  295 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Μέσα στο χωριό Καλλιφώνι(ο) νότια από τα Καλάβρυτα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλαβρύτων
• Καλλιφώνιο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 865 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μεταξύ 13ου-15ου αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια κτίσματος που εικάζεται ότι ήταν Φράγκικος πύργος, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο χωριό Καλλιφώνι Καλαβρύτων.

Το Καλλιφώνιο βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Τούρλα, Σκαφίδα, Αϊ Σώστη και Διάσελο που αποτελούν τμήματα της οροσειράς με το όνομα Καλλιφώνι και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια από τα Καλάβρυτα.


Ιστορία

Σύμφωνα με τη προφορική παράδοση, το Καλλιφώνιο ονομαζόταν «Μακρύ Χωριό» και βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία από τη σημερινή, μεταξύ Ζευγολατιού και Νόμου. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν εκείνο το χωριό και έχτισαν νέο στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Καλλιφώνιο εξαιτίας ενός θανατηφόρου λοιμού που αποδεκάτισε τον πληθυσμό, παίρνοντας έτσι το νέο όνομα Σαβανοί ( από τα σάβανα ). Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι τον 20ο αιώνα, οπότε μετονομάστηκε σε Καλλιφώνιο.

Ο λόγος μετοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο έχει να κάνει με την ύπαρξη του πύργου ο οποίος πρόσφερε κάποια ασφάλεια. Στη συνέχεια ο πύργος, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς.

Η χρονολόγηση του πύργου δεν είναι γνωστή ακριβώς. Το πιο πιθανό είναι να ήταν πραγματικά φράγκικος, κάτι που σημαίνει πως χτίστηκε ανάμεσα στον 13ο και τον 15ο αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Από τον πύργο σώζεται η βάση του στην βόρεια και δυτική κυρίως πλευρά, αλλά υπάρχουν ίχνη του και στις άλλες δύο. Είναι άγνωστο το αρχικό ύψος. Το ανώτατο σωζόμενο ύψος του σήμερα δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάιος 2015

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.