Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κυπαρίσσι, Δήμος Μονεμβασιάς, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Καλογριάς

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  154 / 867  > 
Κάστρο Καλογριάς
Τοποθεσία:
Σε λόφο στη νότια πλευρά της παραλίας του Κυπαρισσίου, στη Λακωνία, βορείως της Μονεμβασιάς
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μονεμβασιάς
• Κυπαρίσσι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 85 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
ίσως τον 12ο αι.  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια κάστρου στη Λακωνία σε χαμηλό παραλιακό λόφο πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, ανάμεσα στο χωριό Κυπαρίσσι και στην παραλία Κυπαρισσίου.

Πέρα από την αμυντική προστασία, η θέση του λόφου είναι τέτοια ώστε να κρύβει το Κυπαρίσσι από τη θάλασσα.


Ιστορία

Δεν είναι γνωστή η ιστορία του κάστρου, αλλά από διάφορες διαδικτυακές πηγές αναφέρεται σαν «Βυζαντινό».

Με βάση αυτές τις όχι και τόσο αξιόπιστες πληροφορίες, θα το χαρακτηρίσουμε και εμείς Βυζαντινό και θα το εντάξουμε χρονικά, με επιφυλάξεις, σε μια περίοδο ανάμεσα στον 10ο και 12ο αιώνα, πριν την Φραγκοκρατία, όταν στην ανατολική ακτή της Λακωνίας δημιουργούνται ή ενισχύονται διάφορες οχυρώσεις (μεταξύ των οποίων και η Μονεμβασιά).

Από τα ελάχιστα που είναι γνωστά για τη Μεσαιωνική ιστορία του Κυπαρισσιού είναι ότι το χωριό πρωτοπαρουσιάζεται με αυτό το όνομα μετά το 1000 μ.Χ. ενώ στο «Χρονικόν» του Γεωργίου Σφραντζή αναφέρεται ότι το 1435 ήταν ιδιοκτησία του προτελευταίου Δούκα των Αθηνών, του Φλωρεντινού Νέριο Β’ Ατζαγιόλι (Acciaiuoli). Αν είναι έτσι, την εποχή εκείνη το Κυπαρίσσι θα ήταν από τις τελευταίες περιοχές στο Μοριά που δεν ήταν υπό την κυριαρχία του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Η θεωρία ότι είναι βυζαντινό ενισχύεται από το γεγονός ότι 1) οι Φράγκοι δεν πρόλαβαν να χτίσουν κάστρα σε εκείνη την περιοχή, 2) οι Δεσπότες του Δεσποτάτου έχτισαν ελάχιστα νέα κάστρα (Ζαραφώνας, Σοχάς κλπ).

Μπορεί πάντως να πρόκειται για κατάλοιπα από την οχύρωση της αρχαία πόλης, τα Κύφαντα, που βρισκόταν κάπου εκεί, η οποία αναφέρεται κατεστραμμένη ήδη από τον Παυσανία τον 2ο αιώνα μ.Χ.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου