Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ι.Μ. Καρακάλλου, Άθως

Πύργος Μονής Καρακάλλου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  435 / 865  > 
Πύργος Μονής Καρακάλλου
Τοποθεσία:
Μονή Καρακάλλου, Άγιο Όρος
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Άθως
Άγιο Όρος
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:

• Ι.Μ. Καρακάλλου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 155 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1535  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Μονή Καρακάλλου είναι 11η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Μοιάζει με μικρό ορθογώνιο κάστρο στην κορυφή ενός λόφου μέσα στο δάσος. Είναι αφιερωμένη στους Πρωτοκορυφαίους των Αποστόλων, Πέτρο καί Παύλο.


Ιστορία

Η μονή αναφέρεται σε έγγραφα του 1018 και του 1087. Το 14ο αιώνα ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β΄ και Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Το 16ο αιώνα καταστρέφεται εντελώς και ξανακτίζεται χάρη στην ενίσχυση Μολδαβών και Ιβήρων ηγεμόνων.

Το όνομα της μονής πιθανολογείται ότι συνδέεται με την ύπαρξη μοναχού με το επώνυμο Καρακαλάς (ή κάτι τέτοιο) αν και δεν πρέπει να αποκλείεται η σύνδεση του ονόματος με κτίσμα στην περιοχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα, κάτι που δεν πολυαρέσει στους Αθωνίτες.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στη μονή δεσπόζει ο Μέγας Πύργος, ένας από τους ωραιότερους του Αγίου Όρους, με πιθανή χρονολογία κατασκευής το 1535 ή ίσως λίγο αργότερα. Το Καθολικό της Μονής χτίστηκε επίσης τον 16ο αιώνα (1548 με 1563).

Ο πύργος έχει ύψος 28 μέτρα. Οι διαστάσεις στην βάση του είναι 10,0x8,8 μέτρα με ελαφρά μείωση προς τα επάνω. Αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους. Το ισόγειο είναι διαμορφωμένο σε στέρνα που τροφοδοτεί την κρήνη της αυλής, στην ανατολική πλευρά του πύργου.
Στον 5ο όροφο βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας. Στην νότια όψη έχει δίλοβο παράθυρο και στην ανατολική όψη σταυρόσχημο κεραμοπλαστικό κόσμημα.

Ο πύργος αυτός, όπως και οι πύργοι Δοχειαρίου και Πρωτάτου, παρουσιάζει σε όλες τις πλευρές παράταξη καταχυστρών «εν σειρά». Η διάταξη αυτή είναι εκτός από αμυντική και διακοσμητική (μορφοκρατική).

Τα δάπεδα του δευτέρου και τετάρτου ορόφου του πύργου είναι συμπαγή με θολωτή κατασκευή, όπως είναι και η στέρνα του ισογείου τμήματος, ενώ εκείνα του τρίτου και πέμπτου ορόφου είναι ξύλινα

Το δώμα έχει επάλξεις με σαμαρωτή απόληξη. Επάνω στις επάλξεις εδραζόταν παλαιότερα και μια δεύτερη ξύλινη στέγη (όπως φαίνεται σε φωτογραφία του 1918).


Πηγές

  • «Οχυρωματικοί πύργοι του 16ου αιώνα στις Μονές του Αγίου Όρους», Πασχάλης Ανδρούδης, Πρακτικά Στ’ Επιστημονικού Συνεδρίου "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ στον 15ο και 16ο ΑΙΩΝΑ", σελ.487, ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, Θεσσαλονίκη 2012Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Πύργος Μονής Καρακάλλου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Η είσοδος στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο με πλοίο από Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα ή Ιερισσό (μια φορά την ημέρα προς Δάφνη). Από εκεί υπάρχει λεωφορείο ή με τα πόδια.
Είσοδος:
Χρειάζεται ειδική άδεια για την επίσκεψη στο Άγιο Όρος.


Παρόμοια
Μέγας Πύργος Αγίου Παύλου
Μέγας Πύργος Μονής Διονυσίου
Πύργος Μονής Δοχειαρίου
Πύργος Μονής Παντοκράτορος
Πύργος Τσιμισκή

Γειτονικά Κάστρα
Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
Πύργος Αγ. Γεωργίου Χιλανδαρίου
Μέγας Πύργος Αγίου Παύλου
Πύργος Αγίου Σάββα Χιλανδαρίου
Πύργος Αρσανά Σιμωνόπετρας
Πύργος Αρσανά Μονής Ιβήρων
Οχυρό Καρακαλληνού Αρσανά
Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας
Αρσανάς Μονής Ζωγράφου
Πύργος Παναγίας Βατοπεδίου
Μέγας Πύργος Μονής Διονυσίου
Πύργος Μονής Δοχειαρίου
Επιθαλάσσιος Πύργος Εσφιγμένου
Πύργος Καλιάγρας
Πύργος Κολιτσούς
Παλιόπυργος Μονής Κωνσταμονίτου
Πύργος Μονής Κουτλουμουσίου
Πύργος Μεταμορφώσεως Βατοπεδίου
Πύργος του Μιλούτιν
Πύργος της Μορφωνούς
Πύργος Νέας Σκήτης
Πύργος Μονής Παντοκράτορος
Παλιόπυργος Αρσανά Αγ. Παύλου
Πύργος Πουλχερίας
Πύργος Πρωτάτου
Πύργος Μονής Σταυρονικήτα
Πύργος Τσιμισκή
Κάθισμα Αγίου Βασιλείου