Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καρδάμυλα, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Κάστρο Καρδαμύλων

ή Κάστρο της Γριάς ή Βίγλα της Γριάς  
★ ★ ★ ★
 <  501 / 860  > 
Κάστρο Καρδαμύλων
Τοποθεσία:
Καρδάμυλα Χίου, σε ύψωμα στο δρόμο προς το χωριό Πιτυός
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Καρδάμυλα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 400 m 
(Σχετικό ϋψος ≈300 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το Κάστρο της Γριάς είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση, πάνω από τα Καρδάμυλα, κεφαλοχώρι της ΒΑ Χίου. Το Κάστρο είναι προσβάσιμο από παλιό μονοπάτι, στο οποίο υπάρχει σήμανση και έχουν γίνει έργα εξωραϊσμού και εξομάλυνσης.

Πρόκειται για μεσαιωνική οχύρωση, αποτελούμενη από δύο πύργους ενωμένους με ισχυρό τείχος. Ο Ανατολικός πύργος έχει σχήμα ημιελλειπτικό και ο Δυτικός στρογγυλό. Το Κάστρο αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου οργανωμένου αμυντικού σχεδιασμού που υπήρχε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί.

Λείψανα ελληνιστικού τείχους πιστοποιούν ότι η θέση είχε ήδη οχυρωθεί από την αρχαιότητα. Το κάστρο πιθανότατα υπήρχε από τη Βυζαντινή περίοδο και βεβαίως χρησιμοποιήθηκε και από του Γενοβέζους. Κατά την απελευθερωτική εκστρατεία του Νοεμβρίου του 1912, η περιοχή της Γριάς στάθηκε το προπύργιο του αγώνα.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα του Κάστρου οφείλεται σε κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα, μέσω των απότομων βράχων, ως εκεί για να σωθεί από τους πειρατές. Σύμφωνα με την παράδοση επίσης, ο δυτικός πύργος του Κάστρου επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το λεγόμενο «Πηγάδι του Κουλαλά,» ένα φαρδύ και καλοφτιαγμένο πηγάδι, το οποίο είναι κτισμένο χαμηλότερα από το Κάστρο και ανάγεται στην εποχή της Γενουατοκρατίας (1346-1566).

Το μονοπάτι για το Κάστρο Γριάς το συναντάμε κοντά στα Καρδάμυλα στο δρόμο για το χωριό Πιτυός. Σε μια στροφή του κεντρικού δρόμου ένα πλακόστρωτο δρομάκι και μια σχετική πινακίδα σηματοδοτούν την αρχή της διαδρομής. Η πεζοπορία είναι ορεινή και η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Ολόκληρη η διαδρομή είναι βραχώδης με χαμηλή έως καθόλου βλάστηση. Η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική όμως η θέα των Καρδαμύλων, των Οινουσσών και των μικρασιατικών παράλιων στο τέλος αποζημιώνει.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Κάστρο Καρδαμύλων

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Το μονοπάτι για το Κάστρο Γριάς το συναντάμε κοντά στα Καρδάμυλα στο δρόμο για το χωριό Πιτυός. Σε μια στροφή του κεντρικού δρόμου ένα πλακόστρωτο δρομάκι και μια σχετική πινακίδα σηματοδοτούν την αρχή της διαδρομής. ιάρκεια Διαδρομής: περίπου 45 λεπτά.
Είσοδος:
Είσοδος Ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Βίγλα Αγίας Ελένης
Πύργος Αγίου Γεωργίου Βασιλικών
Ανάβατος
Κάστρο Δαφνώνα
Πύργος Δαμαλά
Βίγλα Ελίντα
Κάστρο Καμπιών
Καμμένος Πύργος
Βίγλα Καμινάκι
Πύργος στα Κοίλα
Βίγλα Λαγκάδας
Βίγλα Αγίας Μαρκέλλας
Μεγάλη Βίγλα
Πύργος Νέας Μονής Χίου
Βίγλα του Παχή
Πύργος Πιραμάς
Πύργος του Πιτυούς
Βίγλα στο Στροβίλι
Πύργος Αγίου Γεωργίου Συκούση
Πύργος Ταμάρκου
Βίγλα Τραχήλι
Κάστρο Βολισσού
Μπούρτζι Χίου
Κάστρο Χίου
Πυργάρι Ζυφιά