Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Δροσοπηγή, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Καρυούπολις

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  133 / 867  > 
Καρυούπολις
Τοποθεσία:
Παλαιά Καρυούπολις, Μάνη, ανατολικά της Αρεόπολης και δυτικά της Δροσοπηγής
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ανατολικής Μάνης
• Δροσοπηγή
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 430 m 
(Σχετικό ϋψος ≈130 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Πριν τον 9ο αιώνα  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Οχυρωμένος Οικισμός  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η (Παλιά) Καρυούπολις είναι μία Βυζαντινή ερειπωμένη καστροπολιτεία, στο εσωτερικό της Μάνης.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στρατηγικής σημασίας, για την ευρύτερη περιοχή. Η τοποθεσία είναι στο κέντρο της απόστασης που χωρίζει τον Λακωνικό από τον Μεσσηνιακό κόλπο, και παράλληλα είναι στην οριογραμμή των συνόρων της Ταινάριας από την Λακωνική περιοχή, όπως ήταν χωρισμένη κατά την εποχή της Ενετοκρατίας τον 16ο αιώνα.


Ιστορία

Πρώτη γραπτή αναφορά του ονόματος υπάρχει από τον 8ο αιώνα, αλλά η πόλη προϋπήρχε, άγνωστο όμως από πότε. Το 821 εγκαταστάθηκε εκεί ο μοναχός Νικήτας και παρέμεινε έναν χρόνο. Στο διάστημα της παραμονής του έγραψε το εκκλησιαστικό έργο "Βίος του οσίου Φιλαρέτου".

Ο Νικήτας δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο, αλλά μέλος της αυτοκρατορικής οικογενείας του Βυζαντίου. Ο Όσιος Φιλάρετος από την Άμνια της Παφλαγονίας, ήταν παππούς του Νικήτα και της εξαδέλφης του Μαρίας, την οποία παντρεύτηκε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΣΤ' γεγονός που επέβαλε την εγκατάσταση της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τη Φραγκοκρατία, οπότε άρχισε η περίοδος ακμής του Μυστρά, η Καρυούπολις αποτέλεσε σημαντική πόλη για τους Παλαιολόγους. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, μάλιστα διατηρούσε εκεί φρουρά, και στρατοπεδάρχη τής εμπιστοσύνης του. Ως στρατοπεδάρχης την επoχή του αναφέρεται ο Γεώργιος (Solianos) Σοφιανός. Τα παραπάνω μας γνωστοποιούνται από τον περιηγητή Ciriaco de'Pizzicolli , περισσότερο γνωστό ως Κυριάκο από την Ανκόνα, που την επισκέφθηκε το 1447 και φιλοξενήθηκε σε αυτή.

Η πόλη είχε συμμετοχή στα Ορλωφικά, προεξάρχοντος του επισκόπου Καρυουπόλεως Παΐσιου. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821 επίσκοπος Καρυουπόλεως ήταν ο Κύριλλος Γέρμος. Η επισκοπή Καρυουπόλεως μετονομάστηκε σε επισκοπή Γυθείου το 1833, με έδρα το Γύθειο. Σήμερα ακόμη αναφέρεται ως επισκοπή μόνο στο παλαιό ημερολόγιο.

Ο αποικισμός και οι άλλες εξελίξεις στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή ερήμωση της πόλης. Έτσι, όλες οι δραστηριότητες και οι περισσότεροι κάτοικοι, αναζητώντας ευφορότερα εδάφη, εγκαταστάθηκαν ανατολικότερα στην περιοχή Μινιάκοβα που μετονομάστηκε Καρυούπολις και υπάρχει μέχρι σήμερα. Η ίδρυση της νέας πόλης και η εγκατάσταση, έγινε σταδιακά κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Η σημερινή ονομασία της ερημωμένης πόλης είναι Παλιά Καρυούπολις.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

O λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται η Βυζαντινή πόλη παρέμενε απαρατήρητος για πολλά χρόνιοα. Για πρώτη φορά δόθηκε ιδιαίτερη σημασία μετά τις πυρκαγιές του 2007 οπότε αποκαλύφτηκε η έκταση των ερειπείων.

Πλήθος από μνημεία, άλλα ταυτοποιημένα και άλλα ανεξερεύνητα καλύπτουν την κορυφή του λόφου και όχι μόνο, αλλά διάσπαρτα φτάνουν και μέχρι τους πρόποδες. Περισσότερες από δέκα εκκλησίες, άλλες των πρωτοβυζαντινών χρόνων, και άλλες των υστεροβυζαντινών. Τρεις από αυτές που είναι χαρακτηρισμένες ήδη μνημεία από την αρχαιολογική υπηρεσία με σχετικό ΦΕΚ, ανήκουν στην υστεροβυζαντινή περίοδο, σε ρυθμό μονόχωρου ναού μετά τρούλου, και χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και 14ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος. Επιπλέον υπάρχουν ερείπια δεκάδων κατοικιών και κτιρίων πάσης χρήσεως, οχυρωμένοι πύργοι, και υπολείμματα ακόμη και Ρωμαϊκής εποχής, είναι η σημερινή κατάσταση. Σημαντική θέση αυτή τού ανεμόμυλου, και τών δεξαμενών νερού που ονομάζονται Γηστέρνες. Επίσης παραμένουν τμήματα τού κατασκευασμένου δρόμου που οδηγούσε στην πόλη.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου