Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καστανίτσα, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Καστανίτσας

ή Πύργος του Καψαμπέλη  
★ ★ ★ ★ ★
 <  44 / 867  > 
Κάστρο Καστανίτσας
Τοποθεσία:
Καστανίτσα Αρκαδίας (Βόρεια Κυνουρία)
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Βόρειας Κυνουρίας
• Καστανίτσα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 845 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα κατεστραμμένου κάστρου στην κορυφή του χωριού Καστανίτσα.

Η Καστανίτσα ή Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια, στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Απέχει 72 χλμ από την Τρίπολη και 65 χλμ από την Σπάρτη.

Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα με τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο.
Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου, που χτίστηκε από Βυζαντινούς τον 14ο αιώνα με σκοπό την οχύρωση της περιοχής.


Ιστορία

Στο βόρειο τμήμα του χωριού ξεχωρίζουν τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα σε όλο τον οικισμό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα με τα καστανοδάση, τα έλατα, τα πεύκα αλλά και ακόμα μακρύτερα μέχρι τον Αργολικό Κόλπο.

Ο Πύργος σύμφωνα με τις Ιστορικές πηγές κτίσθηκε από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο αιώνα και αποτελούσε σημαντικό οχυρωματικό έργο για τον έλεγχο του σημαντικού δρόμου που ξεκινούσε από την Αργολίδα και κατέληγε στην Λακωνική πεδιάδα.

Σε πλήρη μορφή ο Πύργος ήταν δίπατος, ξεπερνούσε σε ύψος τα οκτώ μέτρα, ενώ τα πέτρινα τοιχία ήταν περίπου ενάμιση μέτρο και κυκλικά είχε παντού πολεμίστρες. Την εποχή της Τουρκοκρατίας αποτελούσε σημαντικό καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν ήταν λίγες οι μάχες που δόθηκαν με επιτυχία μέσα από τα τείχη του.

Γύρω στο 1810 ο Πύργος συντηρήθηκε με έξοδα του Καστανιτσιώτη Οπλαρχηγού Καψαμπέλη και προς τιμή του οι Καστανιτσιώτες τον ονόμασαν Πύργο του Καψαμπέλη.

Ο Πύργος δυστυχώς γκρεμίσθηκε το 1948, την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του. Για την ανάβαση των επισκεπτών υπάρχει πλακοστρωμένο μονοπάτι με ξύλινη περίφραξη.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Καστανίτσας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Διαδρομή μέσω Άργους-Μύλων-Άστρους Κυνουρίας. Απόσταση από Αθήνα 200χλμ
Είσοδος:
Είσοδος ελεύθερη. Για την ανάβαση των επισκεπτών υπάρχει πλακοστρωμένο μονοπάτι από το χωριό, με ξύλινη περίφραξη.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Αρτίκαινας
Κάστρο Παράλιου Άστρους
Πύργος Ευαγγελίστριας
Κάστρο Οριόντα
Κάστρο Γλυππίας
Πύργος Τρικαλίτη
Πύργος Χιόνη
Κάστρο Εστέλλα
Παναγιά Χρυσαφίτισσα
Κάστρο της Ζάγγολης
Κάστρο Ζαραφώνας