Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καστέλλια, Δήμος Δελφών, Νομός Φωκίδας,Στερεά Ελλάδα

Κάστρο στα Καστέλλια

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  814 / 860  > 
Κάστρο στα Καστέλλια
Τοποθεσία:
Σε βραχώδη λόφο 3 χλμ νοτιοδυτικά από τα Καστέλλια Φωκίδας στο δρόμο προς Καλοσκοπή
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Φωκίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δελφών
• Καστέλλια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 540 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Αρχές 13ου αιώνα  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Τα Καστέλλια είναι χωριό της Φωκίδας με 549 κατοίκους. Το όνομά του το πήρε από το καστέλλι, το κάστρο, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν σε λόφο σε μικρή απόσταση από το χωριό, που βασικά είναι ένας πύργος με μικρό περίβολο.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η θέση Λογγιές είναι στη μέση της κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Παρνασσό και τη Γκιώνα καθώς κυλάει ανάμεσά τους ο ποταμός Πίνδος και σε απόσταση περί τα 3 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Καστέλλια. Χαρακτηριστικό της θέσης Λογγιές (ή Λογγιά) είναι ένας πλάτανος στη μέση του ασαφαλτοστρωμένου δρόμου.

Το κάστρο βρίσκεται σε βραχώδη πυραμιδοειδή λόφο πάνω από το σημείο αυτό. Στον ίδιο λόφο βρίσκονται και τα απομεινάρια της ακρόπολης της αρχαίας Πίνδου. Το κυρίως τμήμα της αρχαίας πόλης πάντως βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά από την άλλη μεριά του ποταμού, κοντά στο εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος.

Η μικρή κοιλάδα του ποταμού Πίνδου στην άκρη της οποίας είναι το χωριό Καστέλλια, στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Δωρίς. Εδώ είχαν εγκατασταθεί οι Δωριείς στην αρχή της «Καθόδου των Δωριέων» στην Ελλάδα και πιστεύεται πως από εδώ πήραν το όνομά τους.


Ιστορία

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το κάστρο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές κτίστηκε τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας όταν η περιοχή ανήκε στον Φράγκο «βασιλέα» της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο τον Μομφερατικό ή Bonifacio del Monferrato, (εκ των ηγετών της Δ’ Σταυροφορίας) ο οποίος μετά την άλωση του 1204 είχε αρπάξει και τη Βαρωνία των Σαλώνων, με έδρα την Άμφισσα.

Ο βασικός του ρόλου πρέπει να ήταν ο έλεγχος του περάσματος ανάμεσα στα δυο βουνά και η επιτήρηση της περιοχής στην μεθόριο με το Δεσποτάτο της Ηπείρου.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο στα Καστέλλια

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από τα Καστέλλια ακολουθούμε κατεύθυνση προς Καλοσκοπή. Μετά από 3 χλμ υπάρχει ο πλάτανος στη μέση του δρόμου και λίγο μετά ο δρόμος περνάει πολύ κοντά από το λόφο του κάστρου.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αμφίκλειας
Κάστρο της Άμφισσας
Πύργος Λιλαίας
Πύργος Μανταμίων Πολυδρόσου
Κάστρο του Βελούχοβου
Κάστρο Υπάτης