Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μεγίστη, Δήμος Μεγίστης, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Καστελλόριζου

ή Κάστρο Μεγίστης ή Κάστρο των Ιπποτών  
★ ★ ★ ★
 <  719 / 865  > 
Κάστρο Καστελλόριζου
Τοποθεσία:
Καστελλόριζο, σε βραχώδες ύψωμα πάνω από το λιμάνι της Μεγίστης
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μεγίστης
• Μεγίστη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 10 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Επάκτιο Φρούριο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Το κάστρο που αποκαλείται και Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Κάστρο της Μεγίστης, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ’ όπου πήρε το όνομά του το νησί.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το Καστελλόριζο ή Μεγίστη είναι ένα από τα Δωδεκάνησα, το ανατολικότερο από όλα και το πιο απομεμακρυσμένο σημείο της Ελλάδας προς ανατολάς. Απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο.

Το νησί έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.


Ιστορία

Το νησί κατοικήθηκε από τη νεολιθική ακόμα εποχή όπως μαρτυρούν τα λείψανα από κυκλώπεια τείχη στη θέση του κάστρου, που πρέπει να είχε οχυρωθεί για πρώτη φορά από τους Πελασγούς. Κατά την Μυκηναϊκή εποχή, το νησί γνώρισε μεγάλη άνθηση και συμμετείχε και στον Τρωικό πόλεμο. Αργότερα, εποικήθηκε από τους Δωριείς οι οποίοι το ονόμασαν Μεγίστη, μάλλον επειδή ήταν το μεγαλύτερο από τα γύρω ερημονήσια.

Κατά την Ελληνιστική περίοδο η Μεγίστη ελέγχονταν από τους ισχυρούς Ροδίους αποτελώντας κομμάτι των κατακτήσεών τους στην ιστορική Καρία της Μ. Ασίας, από το 167 π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Αυτό επιβεβαιώνεται από επιγραφές στο Κάστρο των Ιπποτών.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους περιλαμβάνεται στο «Θέμα των Κυβυραιωτών», όπως και η Ρόδος. Το 1306 κατελήφθη από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη υπό τον Μέγα Μάγιστρο Φουλκ ντε Βιλλαρέ. Αυτό συνέβη 3 χρόνια πριν την κατάκτηση της Ρόδου. Κατά κάποιο τρόπο, το Κατελλόριζο υπήρξε ο ενδιάμεσος σταθμός κατά τη μετακίνηση του τάγματος από την Κύπρο στη Ρόδο και πριν την οριστική εγκατάστασή τους στα Δωδεκάνησα, όπου παρέμειναν κυρίαρχοι για 2,5 αιώνες.

Περίπου τότε, στις αρχές του 14ου αιώνα, οι Ιππότες έκτισαν το κάστρο πάνω σε θέση όπου προϋπήρχε αρχαία ακρόπολη και μικρό βυζαντινό φρούριο. Το κάστρο είναι κτισμένο σε κόκκινο βράχο που έδωσε το όνομά του στο κάστρο, “Castello Rosso”, και στη συνέχεια, εκ παραφθοράς, σε ολόκληρο το νησί.

Το Καστελόριζο αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας και το κάστρο σαν φυλακή για απείθαρχους ιππότες. Το νησί ήταν απομακρυσμένο από την υπόλοιπη επικράτεια των Ιωαννιτών και για το λόγο αυτό περισσότερο εκτεθειμένο σε εξωτερικούς κινδύνους και επιδρομές. Η ιστορία του κατά το Μεσαίωνα υπήρξε πιο πολυκύμαντη από άλλες κτήσεις των Ιωαννιτώνς.

Το 1440 το Καστελλόριζο καταλήφθηκε από τον Αιγύπτιο Σουλτάνο Τζεμάλ Ελ-Ντιν που κατέστρεψε το κάστρο και έσυρε όλους τους κατοίκους του στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Το 1450 το νησί καταλήφθηκε από τον Αλφόνσο E’ Ντ’ Αραγκόν (Alfonso V d'Aragona, 1396-1458), βασιλιά της Νάπολης ο οποίος ήταν σύμμαχος τότε των Ιπποτών και ο οποίος ξανάκτισε το κάστρο.

Το 1480, το νησί ερημώνεται και πάλι από τους Τούρκους, ενώ το 1498 το ανακαταλαμβάνουν οι δυνάμεις του βασιλείου της Νάπολης. Το 1523 ακολούθησε τη μοίρα της Ρόδου και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων και κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς υπό τον Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή. Το 1659 σε ένα επεισόδιο της ενετοτουρκικής σύγκρουσης για την Κρήτη, κατελήφθη για λίγο από τους Ενετούς για να ξαναπεράσει πολύ γρήγορα υπό τουρκικό έλεγχο.

Το κάστρο καταστράφηκε το 1788 από τον Λάμπρο Κατσώνη κατά την προσπάθεια απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στην κατασκευή του κάστρου χρησιμοποιήθηκε ευρέως υλικό από την αρχαία ακρόπολη (spolia). Δυστυχώς η κατάστασή του σήμερα δεν είναι πολύ καλή.

Δίπλα στα ερείπια βρίσκεται ένα χαμάμ και ένας αναστηλωμένος ανεμόμυλος, ενώ πιο κάτω Δωρικές κολόνες φανερώνουν το σημείο όπου βρίσκεται άριστα διατηρημένος ναόσχημος Τάφος.


Πηγές

  • Video από την επίσκεψη του κ. Νίκου Λυγερού (YouTube)Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Καστελλόριζου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
-
Είσοδος:
?


Γειτονικά Κάστρα
Παλαιόκαστρο Καστελλόριζου
Φρούριο νήσου Ρω