Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Οίτυλο, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Κάστρο της Κελεφάς

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  127 / 865  > 
Κάστρο της  Κελεφάς
Τοποθεσία:
Κοντά στο χωριό Κελεφά και πάνω από το Οίτυλο, Μάνη
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ανατολικής Μάνης
• Οίτυλο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 235 m 
(Σχετικό ϋψος ≈235 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1670  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φρούριο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το κάστρο βρίσκεται δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου. Κτισμένο στην νοτιότερη απόληξη της οροσειράς του Ταϋγέτου, δεσπόζει σε φυσική οχυρωματική θέση πάνω από τον όρμο του Οιτύλου.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το κάστρο κτίστηκε από τους Τούρκους για να ελέγχει τους ανυπότακτους Μανιάτες. Μαζί με το κάστρο του Πασσαβά στα ανατολικά και της Ζαρνάτας στα βόρεια ήλεγχαν τα περάσματα στη Μάνη από ξηρά και θάλασσα.


Ιστορία

Το Κάστρο της Κελεφάς χτίστηκε γύρω στα 1670, κατ’ εντολήν του Μεγάλου Βεζίρη Κιοπρουλή που έστειλε 6000 άντρες στρατολογημένους από την Αθήνα, την Εύβοια και την Ναύπακτο. Λέγεται ότι το κάστρο ήταν ανταμοιβή στο Μανιάτη αρχιπειρατή Λιμπεράκη Γερακάρη καταγόμενου από τη μεγάλη οικογένεια των Κοσμάδων, που είχε τις ρίζες της από τη Βάθια της Μάνης, με σκοπό να διαιρέσει και να υποτάξει τους Μανιάτες.

Το Κάστρο της Κελεφάς, ήταν έδρα του Χασάν Πασά, και διατηρήθηκε από τους Τούρκους από το 1670 μέχρι το 1685, οπότε κυριεύτηκε από τους Ενετούς και τους Μανιάτες συμμάχους τους.

Οι Βενετοί το τελειοποίησαν και το έκαναν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα, ενώ όρισαν προβλεπτή το Βερνάρδο Βλάβη. Το 1715 παραδόθηκε με συνθήκη στους Τούρκους, αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Τελικά, η διάρκεια ζωής/λειτουργίας του κάστρου ήταν σχετικά μικρή: Μικρότερη από 80 χρόνια.

Το κάστρο ταυτίζεται μερικές φορές με το θρυλικό κάστρο της Μαΐνης, η ακριβής θέση του οποίου παραμένει επισήμως άγνωστη.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο της Κελεφάς δεν έχει περίτεχνη τοιχοδομία, έχει σχετικά λεπτά τείχη και τέσσερις εντυπωσιακούς κυκλικούς πύργους (ο πέμπτος που υπήρχε γκρεμίστηκε).

Το κάστρο έχει τετράγωνη κάτοψη. Τα τείχη με περίμετρο 580 μέτρα προσαρμόζονται στην κλίση του εδάφους και περικλείουν μια έκταση 21,5 στρεμμάτων.

Η κύρια είσοδος βρισκόταν στην νοτιοανατολική του πλευρά αν και η πρόσβαση σήμερα γίνεται από βορειοανατολικά όπου οδηγεί ένας χωματόδρομος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εξωτερική πλευρά του νοτιοδυτικού τείχους που πλαισιώνεται από υψηλούς κυκλικούς πύργους. Στο μέσο του είναι κτισμένος ένας ημικυκλικός προμαχώνας.

Ο νότιος κυκλικός πύργος είναι ο μοναδικός που σώζεται σε καλή κατάσταση. Η είσοδός του πύργου αυτού βρισκόταν στη νοτιοδυτική πλευρά, είχε τοξωτή απόληξη,ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει δωμάτιο στεγασμένο με θόλο, που πιθανότατα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των φρουρών.

Ο προμαχώνας έχει ημικυκλικό σχήμα και προεξέχει του τείχους. Η είσοδός του είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και εσωτερικά διαρρυθμίζεται σε δύο χώρους που στεγάζονται με καμάρα. Στο ψηλότερο πλάτωμα μπροστά από τον προμαχώνα έχει κατασκευαστεί μία μικρή κτιστή στέρνα, η καμάρα της οποίας σήμερα έχει καταρρεύσει.

Στο βόρειο και ανατολικό άκρο του τείχους έχουν κατασκευαστεί δύο ακόμα κυκλικοί πύργοι, από τους οποίους σε καλύτερη κατάσταση σώζεται σήμερα ο βόρειος ενώ ο ανατολικός έχει καταρρεύσει.

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχει και ένα επίμηκες, μάλλον διώροφο κτήριο, μεγάλων διαστάσεων, το οποίο στις πηγές αναφέρεται ως αποθήκη εξοπλισμού. Το κτήριο παρουσιάζει επιμελημένη κατασκευή με καλολαξευμένα πλαίσια ανοιγμάτων και γωνιόλιθους. Τέλος, ανάμεσα στον ανατολικό πύργο και την είσοδο του κάστρου βρίσκεται η δεξαμενή του συγκροτήματος. Πρόκειται για μονώροφο, λιθόκτιστο κτίσμα που στεγάζεται με καμάρα.


Σημερινή Κατάσταση

Το κάστρο γενικά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Διασώζονται τα εξωτερικά τείχη, τέσσερις πύργοι, ερειπωμένα κτίσματα στο εσωτερικό και ένα κανόνι, από τα 58 που διέθετε την εποχή της ακμής του.


Πηγές

  • Γιαννούλα Κατσουγκράκη, «Η Άμυνα στη Νότια Λακωνία», ΣΤ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΛΑΚΩΝΙΑ Γλώσσα Ιστορία Πολιτισμός, Αρεόπολη 2004, Πρακτικά σελ.126
  • Andrews, Kevin, Castles of the Morea, Princeton, New Jersey 1953 , σ.σ. 36-39.Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο της  Κελεφάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από την Ε.Ο. Γυθείου-Καλαμάτας υπάρχουν πινακίδες που οδηγούν προς το κάστρο, πριν τη διασταύρωση προς Αερόπολη.
Είσοδος:
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Μπαρδούνιας
Πύργος Ντουράκη
Κάστρο Γουλάδες
Κάστρο Γρηγοράκηδων
Πολεμόπυργος του Καπιτσίνου
Καρυούπολις
Οχυρό Καβαλλιεράκη-Φωκά
Πύργος του Κιτρινιάρη-Ξανθέα
Κάστρο Κολοκυθιάς
Πύργος Κοσονάκου
Πύργος Λαγούδη
Κάστρο Λεύκτρου
Οχύρωση Μερόπης
Πύργος Μεσίσκλη
Πύργος Μούρτζινου
Πύργος Παντελεάκου
Πύργος Παπαδάκου
Κάστρο του Πασσαβά
Πύργος Πετρίνας
Κάστρο της Ανω Πούλας
Μονή Σαμουήλ
Κάστρο Σιδηροκάστρου Λακωνίας
Πύργος Σκλαβουνάκου
Κάστρο Τάραψας
Κάστρο Τηγάνι
Μονή Τσίγκου
Πύργος Τσικουρίου
Πύργος Τζανετάκη
Μοναστήρι Βαϊδενίτσας
Φρούριο στο Βαλτάκι
Πύργος καπετάν Χριστέα