Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Μύλοι, Δήμος Άργους-Μυκηνών, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Πύργος Κιβερίου

ή Πύργος Βασιλοπούλας  
★ ★ ★ ★
 <  112 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Σε λόφο νότια από τους Μύλους Αργολίδας δίπλα στο δρόμο προς Αχλαδόκαμπο
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Άργους-Μυκηνών
• Μύλοι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 74 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος ή 14ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Πύργος με περίβολο, περίπου 500μ νότια από τους Μύλους Αργολίδας, κοντά στον παλιό δρόμο Άργους-Τρίπολης επάνω σε πλάτωμα χαμηλού λόφου.


Το Όνομα του Κάστρου

Ο McLeod αναφέρει ότι οι κάτοικοι ονόμαζαν το μνημείο «Πύργο της Βασιλοπούλας» από την κόρη ενός άρχοντα που ζούσε εκεί. Θρυλείται ότι υπήρχε ένα υπόγειο πέρασμα που συνέδεε τον πύργο με την παραλία από όπου η πεντάμορφη (ή, κατ’ άλλους, κακάσχημη) βασιλοπούλα κατέβαινε για να κάνει το μπάνιο της ανενόχλητη.

Ο πύργος είναι σήμερα γενικά γνωστός ως «Πύργος στο Κιβέρι».
Κιβέρι ή Τζιβέρι ήταν παλιό ενετικό χωριό σχεδόν στη θέση των σημερινών Μύλων. Η ονομασία διασώζεται σε παραλιακό οικισμό,4 χιλιόμετρα νοτιώτερα.


Ιστορία

Το Κιβέρι ανήκε στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας. Το 1388 το πήραν οι Βυζαντινοί του Δεσποτάτου του Μυστρά και από το 1394 έως το 1458 ήταν υπό Ενετική κυριαρχία. Μετά ήρθαν οι Τούρκοι.

Αρχικά, στον Καστρολόγο, ο πύργος είχε ταξινομηθεί στους τούρκικους κουλάδες κυρίως επειδή παλαιότεροι περιηγητές σημειώνουν την ύπαρξη τούρκικου κουλά στην περιοχή. (Αναφέρεται η ύπαρξη τέτοιων κουλάδων σε πολλά σημεία στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, σε θέσεις που επόπτευαν εύφορες και πλούσιες περιοχές.) Όμως κάποιες παλιές φωτογραφίες, από τις αρχές του αιώνα, στις οποίες φαίνεται ο πύργος σε καλύτερη κατάσταση (βλ. τις φωτογραφίες παραπάνω) αποκαλύπτουν ότι η μορφή του αντιστοιχεί σε κατασκευή των Φράγκων.

Οπότε ο πύργος είναι πιθανότατα Φράγκικος (δεν φαίνεται Ενετικός) χτισμένος κάποια στιγμή τον 13ο ή 14ο αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο οχυρωματικός περίβολος φτάνει μέχρι τα δύο μέτρα ύψος στη νότια και ανατολική πλευρά και μέχρι ένα μέτρο στη βόρεια. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 20μ x 60μ και το πάχος του 0,60μ.

Ο κεντρικός πύργος έχει διαστάσεις 5.50x6.75μ και διατηρείται στο αρχικό του ύψος που ήταν γύρω στα 10 μέτρα. Το πάχος των τοίχων είναι και εδώ 0,60μ.

Ο πύργος είχε ισόγειο και δύο ορόφους. Υπήρχαν μεγάλα παράθυρα στο δεύτερο όροφο, κάτι που ενισχύει τη θεωρία ότι δεν ήταν ενετικός.

Στην κορυφή υπήρχαν πολεμίστρες, τέσσερις στην ανατολική και δυτική πλευρά και από τρεις στις άλλες. Ο τρίτος όροφος είχε μικρότερα παράθυρα κάτω από τις πολεμίστρες. Σε κάθε γωνία υπήρχε και μια τοξοθυρίδα (που δεν είναι αποκλειστικά μεσαιωνικό στοιχείο, το είχαν και πολλοί μανιάτικοι πύργοι).

Το ασοβάντιστο ισόγειο δείχνει ότι μάλλον πρέπει να ήταν στάβλος (χαρακτηριστικό των πύργων της Οθωμανικής περιόδου, περισσότερο). Οι άλλοι όροφοι ήταν σοβαντισμένοι που σημαίνει ότι ήταν χώροι κατοικίας.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη θέση της εισόδου σήμερα, αλλά στις παλιές φωογραφίες φαίνεται ότι η είσοδος ήταν υπερυψωμένη στη δυτική πλευρά.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2015
Τελευταία ενημέρωση κειμένου/πληροφοριών:   Απρίλιος 2022
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Ιούλιος 2023

Πηγές

  • Wallace E. McLeod, Hesperia: The Journal of the American School of Classical Studies at Athens, Volume 31, Issue 4, “KIVERI AND THERMISI”, 1962
  • φωτογραφίες 10, 11, 12, 14: Δημήτριος Περσέας Λουκίσσας
  • φωτογραφία 15: Κώστας Τσακίρης
  • φωτογραφίες 1, 4, 13, 20: Fred Kok (Ιούλιος 2023)
  • Βίντεο του χρήστη G Traveller Πύργος Κιβερίου | Tower of Kiveri απ’ όπου και οι φωτο 5,6,7 και 16, 17,18 (Απρίλιος 2023)




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.