Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ευαγγελισμός, Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Κάστρο Κοκκινιάς

ή Κάστρο στο Σκαπέτι ή Κοκκινιά ή Σκελεθρέικο  
★ ★ ★ ★ ★
 <  28 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Ύψωμα Κοκκινιά, Τροιζηνία, νότια του χωριού Σκαπέτι
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τροιζηνίας - Μεθάνων
• Ευαγγελισμός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 680 m 
(Σχετικό ϋψος ≈200 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών (;)  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μεσαιωνικός Οικισμός  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Οι ιστορικές πηγές σιωπούν για το κάστρο της Κοκκινιάς, αν και πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά μνημεία της Τροιζηνίας.

Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό που είναι όμως άγνωστος, ανεξερεύνητος και παραμελημένος. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι κτίστηκε μάλλον επί Φραγκοκρατίας τον 13ο ή, το πολύ, τον 14ο αιώνα.

Παρ’ ό,τι άγνωστο, είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Τροιζηνίας.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η πρόσβαση στην Κοκκινιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μέσα από δύσβατους αγροτικούς δρόμους που ξεκινούν από το χωριό Ευαγγελισμός (Σκαπέτι). Το κάστρο καταλαμβάνει τη μεσαία από τις τρεις κορυφές που δημιουργεί η οροσειρά των Αδέρων και κατοπτεύει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Τροιζηνίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλο πλάτωμα , έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων , που φέρει τείχη στη νότια και τη νοτιοδυτική του πλευρά. Στη δυτική , βόρεια και ανατολική πλευρά ανοίγονται βαθιές χαράδρες , και η φυσική αυτή οχύρωση καθιστά την τείχιση περιττή.


Το Όνομα του Κάστρου

Όχι μόνο δεν διασώζεται καμία πληροφορία για το αρχικό του όνομα ή την κατοίκησή του , αλλά ακόμα και για το σημερινό του όνομα δεν υπάρχει ομοφω νία : χρησιμοποιούνται αδιακρίτως τα ονόματα «κάστρο στο Σκαπέτι», «Σκελεθρέικο», «Σκελεταίικο», «κάστρο στον Αϊ Γιώργη», «κάστρο  του Ευαγγελισμού», «Κοκκινιά».


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Τα τείχη αναπτύσσονται σε μήκος περίπου ± 300 μ.. Παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις ως προς το ύψος τους, με ανώτερο τα 2,50 μ. Το πάχος τους φτάνει το 1,5 μ. Τα τείχη ακολουθούν σχετικά ευθύγραμμη πορεία, ενώ σε πολλά μέρη έχουν υποχωρήσει.
Στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς διαμορφώνεται, εξωτερικά του τείχους και σε επαφή με αυτό, ημικυκλική προεξοχή, που σώζεται σε επίπεδο θεμελίων. Είναι πιθανό να πρόκειται για πύργο, που θα κάλυπτε αμυντικά την πλευρά αυτή. Στο εσωτερικό της προεξοχής διακρίνονται επίσης ίχνη από υδραυλικό κονίαμα, ένδειξη για την ύπαρξη κινστέρνας στο εσωτερικό του πύργου. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στον χώρο εσωτερικά του τείχους, βρίσκονται δύο ακόμα μικρά κτίσματα, τα τοιχώματα των οποίων καλύπτονται επίσης με υδραυλικό κονίαμα.

Στη ΝΔ πλευρά, το τείχος σχηματίζει άνοιγμα πλάτους 1,50 μ. Το άνοιγμα αυτό δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα τυχαίου ρήγματος, αφού οι παρειές του είναι μάλλον προσεκτικά δομημένες. Πιθανόν να πρόκειται για πυλίδα, που όμως – όπως διακρίνεται – κλείστηκε σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση. Πάνω από την πυλίδα σώζονται κρημνισμένα τμήματα του υπερκείμενου τείχους.
Χαρακτηριστικό της τοιχοδομίας της Κοκκινιάς είναι η ακανόνιστη χρήση αργών λίθων διαφόρων μεγεθών, χωρίς καμία προσπάθεια κανονικότητας στην τοποθέτηση (αργολιθοδομή). Συχνά μάλιστα πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους πέτρες από το φυσικό πέτρωμα της περιοχής. Το συνδετικό κονίαμα έχει αποπλυθεί λόγω της διάβρωσης της βροχής, σώζεται εντούτοις καθαρά στον πυρήνα του τείχους. Σε ορισμένα τμήματα, όπου διατηρείται το κονίαμα της εξωτερικής πλευράς, παρατηρείται στην κατασκευή χρήση κεραμίδων.

Στα τείχη της Κοκκινιάς δεν διακρίνονται κατασκευαστικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε διαφορετικές οικοδομικές φάσεις. Είναι μάλλον πιθανόν, λόγω και της ενιαίας τοιχοποιίας, το σύνολο των τειχών να ανήκει χρονολογικά στην ίδια περίοδο. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια πολλών κτηρίων, καλυμμένα σήμερα από βλάστηση. Ο χώρος είναι τεράστιος και χωρίς επιφανειακό καθαρισμό δεν μπορεί να σχηματιστεί σαφής εικόνα του οικισμού που είχε αναπτυχθεί εδώ. Διακρίνεται μόνο το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στην Κοκκινιά έχει πραγματοποιηθεί επιφανειακή περισυλλογή κεραμικής. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματά της, στην περιοχή του κάστρου βρέθηκε τυπική μεσαιωνική κεραμική του 13ου -14ου αιώνα. Είναι επομένως λογικό στην Κοκκινιά να αναγνωριστεί ένας οχυρωμένος οικισμός της εποχής της Φραγκοκρατίας, που προφανώς, λόγω του μεγέθους του, κάλυπτε τις αμυντικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Είναι εντούτοις παράδοξο ότι για ένα τόσο μεγάλο οχυρωματικό σύνολο δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες τουλάχιστον μέχρι σήμερα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2013

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Κάστρο Κοκκινιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Η καλύτερη διαδρομή είναι από τον Ευαγγελισμό της Τροιζηνίας από όπου ένας χωματόδρομος οδηγεί σε 20’ κοντά στο κάστρο και από εκεί χρειάζεται πεζοπορία 30’.
Είσοδος:
Πρόκειται για ερειπιώνα σε απόκρημνη κορυφή και εννοείται ότι είναι αφύλακτος.


Γειτονικά Κάστρα
Καστράκι Αδερών
Μοναστήρι Αγίου Αθανασίου
Κάστρο Άνω Φαναρίου
Κάστρο του Δαμαλά
Κάστρο Δοκού
Κάστρο Νέας Επιδαύρου
Καστρί Ερμιόνης
Κάστρο του Φαβιέρου
Οχυρά Μανδρακίου Ύδρας
Κάστρο Παλιάς Επιδαύρου
Μπούρτζι Πόρου
Θερμήσι
Κάστρο στα Τσελεβίνια
Οχύρωση Χώριζας