Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μυρσίνη, Δήμος Σητείας, Νομός Λασιθίου,Κρήτη

Πύργος Κορνάρου

  
★ ★ ★ ★
 <  621 / 860  > 
Πύργος Κορνάρου
Τοποθεσία:
Βόρεια από το χωριό Μυρσίνη Λασιθίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Λασιθίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σητείας
• Μυρσίνη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 105 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μάλλον 16ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ο Πύργος του Κορνάρου βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Μυρσίνη, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Σητείας. Είναι ένας μικρός τετράγωνος πετρόκτιστος πύργος που μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, καθώς έχει πολύ καλή θέα προς τις βόρειες ακτές.


Ιστορία

Στην ευρύτερη περιφέρεια του χωριού Μυρσίνη στο νομό Λασιθίου προς τη θάλασσα -κοντά στη βόρεια ακτή της Κρήτης- βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου και δίπλα του ο πύργος. Παλιότερα υπήρχε εκεί και ένας μικρός οικισμός.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πύργο αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν ενετικός και ότι χτίστηκε περί τον 16ο αιώνα -ίσως λίγο πριν ή λίγο μετά.

Είναι πιθανό ο πύργος να ανεγέρθηκε ως οχυρή κατοικία (πυργόσπιτο), κάτι το οποίο συνηθιζόταν μετά το 15ο αιώνα από αρχοντικές οικογένειες που ζούσαν στην ύπαιθρο. Ή ίσως, μπορεί να χτίστηκε για προστασία της περιοχής, λόγω των συχνών πειρατικών και τουρκικών επιδρομών.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει χαραγμένη με το χέρι η φράση «Βιτζεντζο Κορνάρος 1677». Σίγουρα δεν πρόκειται για τον ποιητή του Ερωτόκριτου, αλλά για κάποιον συνονόματό του, που μάλλον ήταν και αυτός γόνος της εξελληνισμένης αρχοντικής οικογένειας των Κορνάρων. Στο μεσαιωνικό αυτό graffiti οφείλεται προφανώς η ονομασία του πύργου.

Μετά από μια σφοδρή κακοκαιρία το 1918 ένα μεγάλο τμήμα του πύργου κατέρρευσε καταστρέφοντας το ναό που ήταν από κάτω. Ο ναός πολύ γρήγορα ξαναχτίστηκε, το 1920. Ο πύργος αναστηλώθηκε το 1990 και από τότε είναι επισκέψιμος.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου