Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κορωνησία, Δήμος Αρταίων, Νομός Άρτας,Ήπειρος

Κούλια Κορωνησίας

  
★ ★ ★ ★
 <  401 / 1103  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Κορωνησία, σε χερσονησίδα του Αμβρακικού κόλπου
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Ήπειρος
Ν.Άρτας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αρταίων
• Κορωνησία
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 10 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1807  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μικρό Οχυρό  
Πολυ Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Καλοδιατηρημένο μικρό κάστρο που βρίσκεται στο νησί της Κορωνησίας στον Αμβρακικό κόλπο
Είναι πανομοιότυπο και «δίδυμο» οχυρωματικό έργο με το κάστρο της Λασκάρας.
Φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Ιστορία

Το οχυρό θεωρείται ένα από τα οχυρά της εποχής του Αλή Πασά. Κτίστηκε το έτος 1807 με σχέδια του συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού Guillaume de Vaudoncourt και με την επίβλεψη του Ιταλού Μηχανικού Monteleone. Είναι οι ίδιοι αρχιτέκτονες που έκτισαν το Φρούριο του Παντοκράτορα Πρέβεζας, τον Προμαχώνα στα Πευκάκια Πρέβεζας, και το Φρούριο της Ανθούσας Πάργας.

Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, το οχυρό κατασκευάστηκε πολύ αργότερα, ίσως περί το 1860, σε μια εποχή που οι Τούρκοι έκαναν μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις αμυντικές τους οχυρώσεις στη βόρεια πλευρά του Αμβρακικού (που την εποχή εκείνη ήταν στη μεθόριο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.


Σημερινή Κατάσταση

Σε εξαιρετική κατάσταση, αναμορφώθηκε πρόσφατα με κοινοτικά κονδύλια.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Αύγουστος 2012
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Ιανουάριος 2021

Πηγές

  • Φωτογραφίες 1,2,3,4,7,8,9  Νίκος Καββαδάς, 2020



Τα δικά σας σχόλια:

●  Κων/νος Δημ. Ρώσσος
17/11/2018
Το Κάστρο αυτό, κατά την γνώμη μου είναι Ενετικό, καθώς στον Αμβρακικό είχαμε και Ενετούς κατακτητές, μαζί με τους Οθωμανούς. το κατέλαβαν οι τούρκοι μετά την ανταλλαγή της Εύβοιας στην Ελλάδα και την περιοχή το Αμβρακικο΄στην Τουρκία γύρω στο 1850. Σήμερα λειτουργεί ως Αναγνωστική Βιβλιοθήκη πο την λειτουργώ ως κοσμήτωρ αφιλοκερδώς. Ως πρωτεργάτης της ανακαίνησης και αναστήλωσης του εν λόγω Κάστρου με Ευρωπαϊκά κονδύλια, το λειτουργώ ως αναγνωστική και δανειστική Βιβλιοθήκη επί δέκα περίπου χρόνια, καθώς οι Δήμοι δεν το αξιοποίησαν διαφορετικά. Ως βιβλιοθήκη δε την έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άνθρωποι και από την Ελλάδα και το εξωτερικό. ευαριστώ για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας. Κων/νος Δημ. Ρώσσος Οικονομολόγος - Ερευνητής - Συγγραφέας
●   Κων/νος Δημ. Ρώσσος
07/06/2018
Το Κάστρο αυτό, είναι κατ' αρχή Ενετικό, καθώς στον Αμβρακικό είχαμε και Ενετούς κατακτητές, μαζί με τους Οθωμανούς. το κατέλαβαν οι τούρκοι μετά την ανταλλαγή της Εύβοιας στην Ελλάδα και την περιοχή το Αμβρακικο΄στην Τουρκία γύρω στο 1850. Σήμερα λειτουργεί ως Αναγνωστική Βιβλιοθήκη πο την λειτουργώ ως κοσμήτωρ αφιλοκερδώς.
Αυτή την σαιζόν το πρόγραμμα είναι το εξής: ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018 ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΚΑΣΤΡΟ (ΚΟΥΛΙΑ) ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΚΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ
Η Αναγνωστική και δανειστική Βιβλιοθήκη του Κάστρου (Κούλια) Κορωνησίας, φέτος θα ανοίξει της πύλες της, δυναμικά κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού. Εκτός των νέων βιβλίων που θα παρουσιαστούν, θα προστεθούν και άλλες εκδηλώσεις διάδοσης Πολιτισμού και Γνώσης. Πιο συγκεκριμένα: - Η Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει στο Κάστρο, γλυπτά θαλασσίων ζώων του χωριανού μας γλύπτη Σταύρου Χαλιά που θα εντυπωσιάσουν με την τεχνική τους. - Παράλληλα, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσειακού χώρου στο υπόγειο του Κάστρου, με εκθέματα αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν σε παρελθούσες εποχές και αιώνες, δείγματα της θρησκευτικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ζωντάνιας του νησιού. - Στην λειτουργική προσπάθεια της Βιβλιοθήκης, θα συμπεριληφθούν και ομιλίες εξειδικευμένων ερευνητών γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, καθώς και μουσικά ρεσιτάλ μεμονωμένων καλλιτεχνών, αλλά και μουσικών συγκροτημάτων. - Το Κάστρο, ως χώρος Πολιτισμού και άμιλλας, φέτος θα επαινέσει τα μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος της Κορωνησίας, αφού επί πολλά χρόνια τίμησε την Κορωνησιαία Γη, με αποκορύφωμα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, όπου με την παρουσία τους ως Χορευτικό Συγκρότημα Κορωνησίας, εμφανίστηκε στο Στάδιο αυτό το νησί μας, η Κορωνησία. - Η Αναγνωστική και Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κάστρου (Κούλια) Κορωνησίας, φέτος θα τιμήσει τους της Αμβρακίας Χώρας άξιους , που προσέφεραν ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς στην γενέτειρα πατρίδα τους την Αμβρακία Χώρα, αλλά και σ΄ όλον τον Κόσμο. - Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας του Πολιτισμού και της άμιλλας, θεωρούμε και ευελπιστούμε, οι έπαινοι και τα βραβεία των κολυμβητών του Διάπλου του Αμβρακικού να απονέμονται στην Βιβλιοθήκη του Κάστρου από το Δήμαρχο σε ειδική τελετή. - Ο Διάπλους του Αμβρακικού και το ψαράδικο πανηγύρι, συγκαταλέγονται στο φεστιβάλ της Κορωνησίας, αλλά και μαζί με την τελετή της εορτής του εκ Κορωνησίας Οσίου Ονουφρίου, καθώς και της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προς τιμήν των θανόντων στο Κοιμητήριο της Κορωνησίας. - Όπου και η μεγαλοπρεπής φεστιβαλική και πολιτιστική περίοδος αυτού του Καλοκαιριού θα τελειώσει στις 9 του Σεπτέμβρη με την εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου, της «Κυρίας της Κορακονησίας». Το Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου. Ελπίζουμε ο Δήμος, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και στελέχη του Δήμου, να τιμήσουν την όλη προσπάθεια εμπράκτως και δια της παρουσίας τους, καθώς η όλη προσπάθεια ανεβάζει πολιτιστικά όλον το Δήμο Αρταίων.
Ευχαριστούμε Με τιμή Ο Πρόεδρος Ο Κοσμήτωρ του Κάστρου Ο Σύλλογος της Τοπικής κοινότητας και της Βιβλιοθήκης επί 10ετίας των Απανταχού Κορωνησίας Κορωνησιωτών Απόστολος Πατέντας Κων/νος Δημ. Ρώσσος Κων. Τσέτσικας

Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.