Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κάμπος, Δήμος Δυτικής Μάνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Πύργος Κουμουνδούρου

ή Κάστρο Γαρμπελιάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  170 / 860  > 
Πύργος Κουμουνδούρου
Τοποθεσία:
Στην πλαγιά λόφου μεταξύ Κάμπου και Σταυροπηγίου στη Δυτική Μάνη, Μεσσηνία
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δυτικής Μάνης
• Κάμπος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 290 m 
(Σχετικό ϋψος ≈10 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1830  
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ερειπωμένος διώροφος πύργος μεταξύ των χωριών Κάμπου και Σταυροπηγίου που ανήκε στην οικογένεια των Κουμουνδουραίων.


Ιστορία

Η κυριαρχία της οικογένειας στην περιοχή χρονολογείται από την δεκαετία του 1760 όταν ο Αθανάσιος Κουμουνδουράκης ή Κουμουντούρος ή Κουμουνδουρέας συμμετείχε στις μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των οικογενειών των Κουμουνδουράκηδων, των Τρουπάκηδων και των Κουτηφαραίων φτάνοντας να λεηλατήσει το 1764 μαζί με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη την Καλαμάτα και καταφέρνοντας τελικά να διοριστεί καπετάνιος του Σταυροπηγίου. Τον διαδέχθηκε στην καπετανία ο Παναγιώτης Κουμουνδουράκης, ο οποίος το 1798 διορίστηκε Μπέης της Μάνης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1803, οπότε και φυλακίστηκε από τους Οθωμανούς

Το πιο διακεκριμένο μέλος της οικογένειας υπήρξε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), ο οποίος διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 ετών. Η προτομή του βρίσκεται στην είσοδο του πύργου.

Ο πύργος θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μετά το 1830. Δεν είναι γνωστό αν στη θέση του προϋπήρχε παλαιότερος πύργος. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά μάλλον οι Κουμουνδουραίοι ως προύχοντες της περιοχής ήταν αρχικά (και προεπαναστατικά) εγκατεστημένοι στο Κάστρο της Ζαρνάτας που βρίσκεται πολύ κοντά.

Κοντά στον Πύργο Κουμουνδούρου βρίσκεται ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του ομηρικού Μαχάονος, περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, που ήταν γιος του Ασκληπιού και συμμετείχε στον πόλεμο της Τροίας, όπου και τελικά σκοτώθηκε. Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς της Πύλου Νέστορας ήταν που έφερε το Μαχάονα στην πατρίδα του και τον έθαψε.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου