Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

(η) Κοξαρέ, Δήμος Αγίου Βασιλείου, Νομός Ρεθύμνης,Κρήτη

Κουλές Κοξαρέ

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  623 / 860  > 
Κουλές Κοξαρέ
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα νότια από την Κοξαρέ Αγίου Βασιλείου στην Κρήτη
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ρεθύμνης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αγίου Βασιλείου
• (η) Κοξαρέ
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 352 m 
(Σχετικό ϋψος ≈150 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1866 ή λίγο μετά  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μικρό Οχυρό  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ένα από τα πολλά μικρά οχυρά, τους λεγόμενος «κουλέδες», που έχτισαν οι Τούρκοι στην Κρήτη μετά το 1866 για να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τους Κρητικούς επαναστάτες.

O συγκεκριμένος βρίσκεται σε ύψωμα λίγο νότια από το χωριό Κοξαρέ, που πήρε το όνομά του από τον πρώτο Βυζαντινό που εγκαταστάθηκε εκεί.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο κουλές βρίσκεται στο πιο σημαντικό πέρασμα του νομού Ρεθύμνης προς Μεσαρά και Σφακιά. Στο σημείο αυτό υπήρχαν και άλλοι κουλέδες. Ο συγκεκριμένος είναι κοντά στην είσοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Αποτελείται από μία μεγάλη εσωτερική αυλή, η οποία περιβάλλεται σε όλο το μήκος της δυτικής πλευράς από δύο συνεχόμενους χώρους οι οποίοι ενώνονται με καμάρες.

Η στέγαση των χώρων αυτών γίνεται με ψηλούς θόλους. Στην ανατολική πλευρά υπάρχει κτίσμα που στεγάζεται και αυτό με θόλο, χαμηλότερο από τους προηγούμενους, σε όλο το μήκος της πλευράς.

Η πρόσβαση γίνεται με ράμπα από την νότια πλευρά στην οποία το περιτείχισμα διακόπτεται από ένα κλειστό τμήμα για την είσοδο.

Ο κουλές είναι κατασκευασμένος από τοπική υπόλευκη πέτρα με σκληρό συνδετικό κονίαμα. Εξωτερικά και εσωτερικά είναι επιχρισμένο και το πάχος της λιθοδομής είναι 1,20 μ. Έχουν καταρρεύσει το δυτικό και ανατολικό κτίσμα. Υπάρχει δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού της οποίας σώζεται το εσωτερικό υδραυλικό κονίαμα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle