Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κρεμαστή, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Κρεμαστής

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  954 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Κρεμαστή Ρόδου
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Κρεμαστή
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 28 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μεσαιωνικός Οικισμός  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο χτισμένο σε υπερυψωμένη θέση ύψους 28 μ., στο κέντρο του οικισμού της Κρεμαστής, μακριά από τη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 13 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, στη θέση Κάστρο. Το οικοδόμημα μοιάζει περισσότερο με πυργοκατοικία παρά με πραγματική οχύρωση.


Ιστορία

Το 1914 ανακαλύφτηκε στο κάστρο οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου Fabrizio del Carretto (Φαμπρίτσιο ντελ Καρέτο, 1513-1521) καθώς και του Τάγματος. To κάστρο πρέπει να υπήρχε ήδη από τον 14ο αιώνα αλλά επισκευάστηκε και κατά τη δεκαετία 1510-1520 επί ηγεμονίας του ντελ Καρέτο.

Το κάστρο της Κρεμαστής σχεδιάστηκε ως θέση ελέγχου και βρισκόταν σε άμεση επαφή με την οχύρωση της Φιλερήμου. Φαίνεται ότι αξιοποιήθηκε και σαν τόπος θερινής κατοικίας από τους εκάστοτε Μεγάλους Μαγίστρους.

Σε διάταγμα του 1479 αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικισμών Τριάντα και Κρεμαστή θα κατέφευγαν στα αντίστοιχα κάστρα τους σε περίπτωση τουρκικής επιδρομής. Έγγραφα της Ιπποτοκρατίας μαρτυρούν ότι το χωριό Κρεμαστή αποτελούσε καστελανία. Κατά τη διάρκεια της Ιπποτοκρατίας, αλλά και αργότερα κατά την Τουρκοκρατία, το Κάστρο υπήρξε καταφύγιο για τους Κρεμαστενούς και τις οικογένειές τους.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει σχήμα ορθογώνιο, έχει έκταση 400 μ2 και περίμετρο τειχών 80 μ. Η μοναδική είσοδος στο κάστρο βρισκόταν στο βορινό τείχος.

Σήμερα διατηρούνται δυο θολωτά δωμάτια στην πύλη του φρουρίου, διακρίνονται τα εξωτερικά τείχη του και η Μονή του Αγίου Νικολάου, η οποία χτίστηκε αργότερα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2013

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.