Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κρητηνία, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Κρητηνίας

ή Κάστελλος  
★ ★ ★ ★ ★
 <  748 / 865  > 
Κάστρο Κρητηνίας
Τοποθεσία:
Κρητηνία Ρόδου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Κρητηνία
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 110 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1472  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Κοντά στην περιοχή της Καμείρου Σκάλας και δίπλα από το χωριό της Κρητηνίας, ορθώνεται επιβλητικό το φρούριο της Κρητηνίας.

Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος (στην τωρινή θέση Κάμιρος Σκάλα), αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε.

O οικισμός είχε δημιουργηθεί από Κρήτες πρόσφυγες, εξ ου και το όνομα που σημαίνει "Νέα Κρήτη".


Ιστορία

To κάστρο δημιουργήθηκε το 1472 από τον Giorgio Orsini για την προστασία των κατοίκων απέναντι στις επιθέσεις του τουρκικού στόλου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα επί ηγεμονίας Caretto.

Στο κάστρο εργάστηκαν σπουδαίοι μηχανικοί της εποχής, όπως ο Basilio della Scola, φροντίζοντας το κάστρο να ενισχυθεί ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία (να αντέχει στα κανόνια, με άλλα λόγια). Είναι γνωστό ότι ο Basilio della Scola (ειδικός επί των οχυρώσεων, μεγάλος τυχοδιώκτης και μισθοφόρος από τη Βιτσέντζα) ήταν στη Ρόδο μεταξύ 1520 και 1522 και η δουλειά του ήταν η ενίσχυση των φρουρίων για την αντιμετώπιση του Τουρκικού κινδύνου.

Ο οικισμός στο κάστρο πήρε την ονομασία Καστέλι και ονομαζόταν έτσι μέχρι την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε και επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα). Είναι ορθογώνιο και το βόρειο τμήμα βλέπει προς τη θάλασσα και τη Χάλκη. Ανατολικά του φρουρίου υπάρχουν δυο πύργοι με οικόσημα των μεγάλων Μαγίστρων Ντ’ Αμπουάζ (1503 – 1512) και Καρέττο (1513 – 1521). Υπάρχουν όμως και τα διάσημα οικόσημα του πασίγνωστου Μαγίστρου Ντ’ Ωμπυσόν, που από το 1476 μέχρι το 1503 διοικώντας τα Δωδεκάνησα έχτιζε παντού φρούρια.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου