Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Σιάννα (τα), Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Κυμισάλας

  
★ ★ ★ ★
 <  737 / 860  > 
Πύργος Κυμισάλας
Τοποθεσία:
Παραλία Σιαννών, Δυτική Ρόδος
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Σιάννα (τα)
Υψόμετρο:
Σε Μηδενικό Υψόμετρο
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1476  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για βίγλα , στη θέση Βασιλικά, στη μέση περίπου της δυτικής ακτής της Ρόδου.

Είναι τετράγωνης κάτοψης, με επάλξεις. Είναι από τα καλοδιατηρημένα μνημεία της Ιπποτικής περιόδου.


Ιστορία

Πάνω από την είσοδο υπάρχει το οικόσημο του Μεγάλου Μάγιστου Ντ’ Ωμπυσόν όπως και στον πύργο Κρητικού.

O πύργος χτίστηκε το 1476, σε μια περίοδο που οι Ιππότες υλοποίησαν ένα εντατικό σχέδιο ενίσχυσης των κάστρων του νησιού και κατασκευής νέων οχυρώσεων ενόψει της τουρκικής απειλής. Εκείνη την εποχή κατασκευάστηκε και το γειτονικό κάστρο της Κρητηνίας και άλλοι πύργοι εκεί κοντά όπως ο πύργος Γλυφάδας .

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας την εποχή εκείνη ήταν απολύτως επιτακτική καθώς η Άλωση της Πόλης ήταν πρόσφατη (1453) και οι επιδρομές Τούρκων και άλλων στη Ρόδο συνεχείς με πιο σοβαρές αυτές των Μαμελούκων της Αιγύπτου το 1440 και 1444.

Βόρεια από τον πύργο, στα 225 μ, βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού (;) οικισμού «Βασιλικά» ή «Παλάτι» και η αρχαία Κυμισάλα. Δεν φαίνεται όμως ότι παρουσία του πύργου να σχετίζεται με τον οικισμό.

Είχε οπτική επαφή με τον πύργο του Κρητικού και με το κάστρο της Χάλκης στο απέναντι νησί.

Ο λόγος ύπαρξης του πύργου είναι μυστήριο. Δεν ήταν πολύ χρήσιμος σαν παρατηρητήριο γιατί δεν επικοινωνούσε οπτικά ούτε είχε εύκολη οδική πρόσβαση με κανένα άλλο κάστρο ή σημαντικό οικισμό στο νησί. Το ότι επικοινωνούσε με τον πύργο Κρητικού δεν είναι επαρκής λόγος γιατί ένας από τους δύο είναι περιττός. Ίσως να κατασκευάστηκε για την επιτήρηση του στενού Χαλκης-Ρόδου και όταν διαπιστώθηκε στην πράξη ότι αυτό δεν ήταν πολύ πρακτικό λόγω αδυναμίας επικοινωνίας, να κατασκευάστηκε πιο πάνω ο πύργος του Κρητικού (που είναι 3-4 χρόνια νεώτερος).

Η θέση του πύργου είναι επίσης περίεργη. Όχι ψηλά στα βράχια, αλλά χαμηλά κοντά στην ακτή και με την επιθαλάσσια πλευρά πολύ χαμηλότερη (και λιγότερο εκτεθειμένη). Πιθανότατα,ο πρωταρχικός σκοπός του πύργου ήταν η φύλαξη των δύο μικρών όρμων που βρίσκονται σε αυτό το σημείο που είναι οι μοναδικοί κατάλληλοι στην περιοχή για τον ελλιμενισμό πλοίων (για τα μεγέθη της εποχής). Ο πύργος ίσως είχε σκοπό να εμποδίζει την απόκρυψη και τον ελλιμενισμό (και τον ανεφοδιασμό με νερό) των πειρατικών πλοίων που κατευθύνονταν προς τη βόρεια Ρόδο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου