Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Λάρδος, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Λάρδου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  745 / 860  > 
Κάστρο Λάρδου
Τοποθεσία:
Λάρδος Ρόδου, κοντά στη Λίνδο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Λάρδος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 42 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
12ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κάστρο χτισμένο σε μικρό λόφο ύψους 42 μ., έξω από τον οικισμό της Λάρδου, μακριά από τη θάλασσα.

Το κάστρο χτίστηκε το 12ο αιώνα από τους Βυζαντινούς. Όταν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατέλαβαν το 1309 και άρχισαν να χτίζουν παντού κάστρα, ανακάλυψαν προς μεγάλη τους ικανοποίηση ότι στο Λάρδο υπήρχε ένα έτοιμο κάστρο. To κάστρο μετά από λίγες εργασίες συντήρησης δόθηκε στον Γενοβέζο ναύαρχο Vinioli σαν ανταμοιβή για τη συμβολή του στην κατάκτηση της Ρόδου.

Ένας γειτονικός ψηλός λόφος επισκιάζει το κάστρο, γεγονός που δημιουργούσε ίσως προβλήματα στην άμυνα. Το κάστρο έχει έκταση 1.030 μ2 και επίμηκες σχήμα με μία βασική πύλη και δύο τετράγωνους πύργους. O ανατολικός πύργος είναι κατά το μεγαλύτερο τμήμα του κατεστραμμένος, ενώ στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ελάχιστα κατάλοιπα οικοδομημάτων. Πιθανότατα το κάστρο να είχε απλώς ρόλο παρατηρητηρίου των δρόμων προς το Γεννάδι.

Η Λάρδος υπαγόταν στην καστελανία της Λίνδου. Έτσι, σύμφωνα με διατάγματα κατά το 1474 και 1479, οι κάτοικοι της Λάρδου θα κατέφευγαν στο κάστρο της Λίνδου σε περίπτωση κινδύνου. Oι κάτοικοι του οικισμού (casale) της Λάρδου δεν είχαν υποχρεώσεις απέναντι στο Τάγμα έξω από την περιοχή του οικισμού. Ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν απλώς εργασία για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και οχυρώσεων.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle