Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κάτω Λεχώνια, Δήμος Βόλου, Νομός Μαγνησίας,Θεσσαλία

Πύργος Αγίου Λαυρεντίου

ή Καταλανικός Πύργος Λεχωνίων  
★ ★ ★ ★
 <  343 / 860  > 
Πύργος Αγίου Λαυρεντίου
Τοποθεσία:
Στον επαρχ. δρόμο από τα Λεχώνια προς Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο, περίπου 2χλμ βόρεια από τα Κάτω Λεχώνια
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Θεσσαλία
Ν.Μαγνησίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Βόλου
• Κάτω Λεχώνια
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 80 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πύργος στο δρόμο για τον Άγιο Λαυρέντιο κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα Κάτω Λεχώνια παρά στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος.

Ο πύργος θεωρείται Καταλανικός, καθώς η κατασκευή του χρονολογείται στον 14ο αιώνα.


Ιστορία

Περί το 1320 ή λίγο πριν, ο ημιανεξάρτητος ηγεμόνας της Θεσσαλίας Στέφανος Μελισσηνός-Γαβριηλόπουλος (γόνος οικογένειας που διαφέντευε στην περιοχή για πέντε γενιές) πάντρεψε την αδερφή του Άννα με τον πρωτοστράτορα (αρχιστράτηγο) των Καταλανών Οttο de Novel, στον οποίο έδωσε προίκα ολόκληρη την τοπαρχία της Δημητριάδας, στην οποία περιλαμβάνονταν το Πήλιο και τα πολίσματα των Λεχωνίων και του Καστρίου. Οι Καταλανοί τότε ήταν η ανερχόμενη δύναμη καθώς από το 1311 είχαν γίνει οι κύριοι του Δουκάτου των Αθηνών.

Μετά το γάμο αυτό, οι Ελληνοκαταλανοί ηγεμόνες ήταν οι άρχοντες της περιοχής υπαγόμενοι στον Δούκα των Αθηνών. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς τελείωσε αυτή η καταλανική περίοδος. Σίγουρα δεν συνεχίστηκε μετά το 1423 όταν ενέσκηψαν οι Οθωμανοί, αλλά πιθανόν να τελείωσε και κάποιες δεκαετίες νωρίτερα, δεδομένου ότι οι Καταλανοί εκδιώχθηκαν από το Δουκάτο των Αθηνών το 1390.

Αν λοιπόν ο πύργος είναι του 14ου αιώνα, σωστά χαρακτηρίζεται «καταλανικός». Υπάρχει όμως και η άποψη ότι είναι μεταγενέστερος του 15ου ή του 16ου αιώνα, ακόμα και πολύ νεώτερος, του 18ου αιώνα!

Είναι γεγονός ότι ο η θέση και η μορφή του κτίσματος παραπέμπουν σε πυργοκατοικία παρά σε αμυντικό πύργο. Και ως γνωστόν στο Πήλιο υπάρχουν πολλά πυργόσπιτα από την Οθωμανική περίοδο (που ανήκαν σε Έλληνες, οι Τούρκοι ως επί το πλείστον έμειναν μακριά από το Πήλιο, γι’ αυτό ο τόπος πρόκοψε).

Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι ο πύργος είναι όντως μεσαιωνικός οπότε τον καταχωρούμε ως Καταλανικό.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου